28.4 C
Belgrade
utorak, 28 juna, 2022

RUSIJA IH RASTURA: Predali se oficiri ukrajinskog bataljona „Ajdar“

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Komandant ukrajinskog bataljona „Ajdar“ je zarobljen prilikom osvajanja sela Metjolkino u okolini Severodonjecka, saopštio je Sputnjiku izvor iz policije.

„Nekoliko ukrajinskih ekstremista se predalo prilikom čišćenja sela Metjolkino, uključujući jednog komandanta bataljona ‘Ajdar’. Trenutno je u toku istraga koliko je njegova pozicija visoko rangirana“, rekao je sagovornik.

- Advertisement -

Ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Rusiji Rodion Mirošnik potvrdio je predaju pripadnika nacionalističkog bataljona Ajdar zajedno sa njihovim vođama u predgrađu Severodonjecka.

Mirošnik je dodao da je selo potpuno očišćeno od militanata i da „donedavno nepobedivi nacisti“ sada svedoče o svojim delima i crtaju na mapama lokaciju svojih „saradnika“ u Lisičansku i njegovim predgrađima.

Prema njegovim rečima, aktivisti skriveni u fabrici Azot su signalizirali da su spremni za nastavak pregovora.

- Advertisement -

On je, takođe, naveo da se predgrađu Lisičanska nanose veoma ozbiljni udarci.

„Grupe terorista trpe gubitke u Berestovu, Spornom, Volčejarovki i u industrijskoj zoni Rafinerije nafte Lisičansk“, rekao je Mirošnik i dodao da su ruske snage značajno napredovale prema Artemovsku, gde su zauzele nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine i sada su na udaljenosti od oko sedam kilometara od grada.

Što se tiče situacije oko Severodonecka, sada su u toku borbe za obližnje selo Sirotino koje se nalazi pored Metjolkina.

Ranije je čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio, da su specijalne jedinice „Ahmat“ zajedno sa drugim korpusom Narodne milicije Luganske Narodne Republike (LNR) oslobodili Metelkino. On je pojasnio da je u sukobima ukrajinska strana za poslednjih nedelju dana izgubila od 600 do 700 vojnika, neki su ranjeni, a neki ubijeni.

Prilikom borbi oko Severodonjecka, ruska vojska i vojska LNR-a blokirale su militante ukrajinskih bataljona na teritoriji fabrike „Azot“. Borbe za grad traju od početka maja.

Pomoćnik čečenskog lidera za bezbednost Apti Alaudinov pokazao je veliko skladište stranog oružja ukrajinskih snaga koje je pronašla jedinica „Ahmat“ u Severodonjecku.

On je objasnio da su borci jedinice „Ahmat“ pronašli veliko skladište naoružanja koje strani partneri Kijeva isporučuju Ukrajini, preneo je Sputnjik. Između ostalog, pronađeni su neiskorišćeni američki protivtenkovski sistemi „Džavelin“ i švedsko-britanski laki protivtenkovski sistemi, kao i bešumni minobacači koje je isporučila Poljska.

Narodna milicija Luganske Narodne Republike (LNR) je objavila da su u protekla 24 sata ukrajinske snage izgubile 32 ljudi, pet oklopnih vozila i tri jedinice automobilske tehnike.

U izveštaju se navodi i da su tri ukrajinska vojnika predala oružje.

Ukrajinske snage ispalile su više od 470 projektila iz višecevnih bacača raketa BM-21 „Grad“, tenka i topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm.

Gađani su rejoni 10 naselja DNR. U granatiranju je poginulo pet civila, a 24 je ranjeno, od kojih je dvoje dece.

Ukrajinske trupe saopštile su da su odbile ruske napade na sela u blizini Severodonjecka, ključnog grada na istoku zemlje.„Naše jedinice su odbile napad u oblasti Toškivka”, navela je ukrajinska vojska na Fejsbuku.

Kako se dodaje, „neprijatelj se povukao i pregrupisao se”.

Ukrajinska vojska je dodala da su ruske snage izvele napad i na selo Orihove, ali da je i taj napad „uspešno odbijen”.

Lokalni guverner Sergej Gajdaj danas je na Telegramu naveo da su „lažne izjave Rusa da kontrolišu Severodonjeck”. „Oni kontrolišu ve’i deo grada, ali ga ne kontrolišu u potpunosti”, rekao je Gajdaj.

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vadim Denisenko izjavio je danas za ukrajinsku nacionalnu televiziju da se vode borbe oko Harkova:

„Situacija severno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, prilično je teška, jer ruske snage pokušavaju da se približe kako bi ponovo granatirale grad, Rusija pokušava da učini da Harkov bude grad na prvoj liniji fronta”, rekao je on.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti