MERKELOVA SUMNJA: Putin čekao moj odlazak da napadne Ukrajinu

Obavezno pročitajte

BERLIN – Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da postoji mogućnost da je ruski predsednik Vladimir Putin čekao za agresiju na Ukrajinu na njen odlazak sa vlasti.

„Može biti da je moj odlazak bio doprinos tome, kao što su, na primer bili izbori u Francuskoj i povlačenje trupa iz Avganistana, te zastoj u pregovorima u Minsku”, objasnila je Merkelova u intervjuu nemačkoj redakcijskoj mreži RND.

- Advertisement -

Ona je rekla da je njen uticaj na Putina, neposredno pred kraj mandata, nestao.

„Bilo je jasno da neću još dugo biti na vlasti i tako moram priznati da razni pokušaji protekle godine nisu ništa doprineli”, objasnila je Merkelova, preneo je Tanjug.

Ona je ukazala da Putin prošle godine nije bio spreman na samit takozvanog normandijskog formata.

„Na drugoj strani nisam uspela, pored normandijskog formata, da uspostavim dodatni evropsko-ruski format za razgovore o evropskom bezbednosnom radu”, priznala je ona.

Upitana da li bi stajala na raspolaganju kao posrednik za pronalaženje rešenja u konfliktu, Merkelova je odgovorila da se „to pitanje trenutno ne postavlja”.

Merkelova je branila svoje političke odluke i pozitivni stav prema gasovodu Severni tok 2 i pored ruske aneksije Krima.

Ona je odbacila tvrdnje da je gasovod Ukrajinu stavio pod veći rizik od ruske invazije.

„Tadašnja teza je glasila ako Severni tok 2 bude pušten u pogon, Putin više kroz Ukrajinu neće isporučivati gas, ili će je napasti. Zapad je, međutim, osigurao da gas teče dalje kroz Ukrajinu i da ta zemlja i dalje naplaćuje tranzit. Putin je onda napao 24. februara Ukrajinu iako kroz Severni tok 2 nije potekao niti jedan kubni metar gasa. S tim u vezi gas nije oružje”, rekla je Merkelova.

Ona je dodala da je njen stav uzeo u obzir visoke cene energenata kroz podsticanje obnovljivih izvora energije, izlaska iz nuklearne energije i početka izlaska iz uglja.

„Nemačka privreda se odlučila za ruski gas, pošto je ekonomski bio povoljniji od tečnog gasa iz Saudijske Arabije, Katara ili Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD. Politički se radilo o tome da umesto ruskog gasa uvozimo skuplji i ekološki sporan tečni gas suprotno želji privrede, suprotno industrijskoj snazi Nemačke”, ukazala je ona.

Govoreći o privatnom životu posle odlaska sa političke scene, Merkelova je kazala da joj je ponekad još neobično da nema pritiska obaveza.

„Ovo je sada novo doba života. Sada sam slobodna. To je lep osećaj”, rekla je ona.

Merkelova je rekla da je bila umorna posle 16 godina na mestu kancelara, ali da nije preumorna.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu