23 C
Belgrade
četvrtak, 30 juna, 2022

RTS, PRAVO DA NE ZNAMO NIŠTA: Hvale se filmom i operom, a o javnom interesu ćute!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Radio-televizija Srbije (RTS) u 2020. godini ostvarila je prihod od 13,5 milijardi dinara, navodi se u Izveštaju o poslovanju RTS-a za prošlu godinu koji je dostavljen Narodnoj skupštini, a u koji je Danas imao uvid.

Kako se navodi, prihod čine taksa za javne medijske servise 8,6 milijardi dinara, budžetska subvencija 1,7 milijardi dinara, prihod od marketinških i komercijalnih aktivnosti 2,9 milijardi dinara, finansijski prihodi 26 miliona dinara, ostali prihodi 153 miliona dinara i namenske donacije 35 miliona dinara.FOTO: Printscreen/Youtube/RTSFOTO: Printscreen/Youtube/RTS

Ostvaren je pozitivan rezultat poslovanja od neto 2,8 milijardi dinara. Prema bilansu stanja, imovina Radio televizije Srbije iznosi 16,8 milijardi dinara, obaveze su 7,3 milijarde dinara, a kapital je 9,5 milijardi dinara“, navodi se u Izveštaju i dodaje da je RTS, otkako se stabilno finansira od 2016. godine, izmirio sve zaostale obaveze prema dobavljačima i kredite kod poslovnih banaka, piše Danas.

- Advertisement -

U Izveštaju se ukazuje da je ostvareni ukupni prihod manji za deset odsto u odnosu na prethodnu godinu, a da je u odnosu na plan, prihod veći za 5,9 odsto.

Zakonom o budžetu Republike Srbije, a preko Ministarstva kulture i informisanja, RTS je je dobio sredstva za digitalizaciju programskog arhiva u iznosu od 22,5 miliona dinara.

Ukupni troškovi i rashodi 10,143 milijarde dinara

- Advertisement -

Što se tiče rashoda, u Izveštaju se navodi da su ukupni troškovi i rashodi RTS-a u 2020. godini ostvareni u iznosu od 10,143 milijarde dinara.

„Ostvareni troškovi su veći za 2,8 odsto nego u prethodnoj godini, a u odnosu na plan, troškovi su manji od planiranih vrednosti za 19,5 odsto“, piše u Izveštaju.

Prema podacima iz Izveštaja, za zarade u RTS-u prošle godine je izdvojeno 3.968463 dinara, pa je u strukturi ukupnih troškova na zarade otišlo 39 odsto.

„Prosečna zarada po radniku RTS za 2020. godinu iznosi bruto 106.473 dinara, a neto 76.279 dinara (oko 648 evra po prosečnom kursu za 2020. od 117,58 dinara)“, piše u Izveštaju.FOTO: Printscreen RTSFOTO: Printscreen RTS

Troškovi za prevoz, poklone, solidarna davanja i školarine – 117 miliona dinara

Kada je reč o ostalim ličnim primanjima, navodi se da su ukupni troškovi za prošlu godinu ostvareni u iznosu od 117 miliona dinara, a tu su obuhvaćeni – naknada troškova prevoza za dolazak i odlazak s posla, novogodišnji paketići i drugi pokloni, solidarna davanja, stipendije, školarine i drugo.

– Posle višegodišnjeg poslovanja sa gubitkom, RTS je poslednjih pet godina poslovao sa pozitivnim finansijskim rezultatom. Ostvarena neto dobit na dan 31. decembar 2020. godine je 2,8 milijardi dinara – ističe se u Izveštaju.

Zaposleno 2.619 radnika

Zanimljivo je da je, prema Izveštaju, u RTS-u zaposleno 2.619 radnika, od kojih je na neodređeno vreme zaposleno čak 2.603 radnika, dok 16 radnika radi na određeno vreme. Na neplaćenom odsustvu je 14 radnika, a u odnosu na 2014. godinu broz zaposlenih je manji za 927 radnika.

U Izveštaju piše da ukupno utrošena sredstva za prošlu godinu za nove investicije i nabavljenu opremu iznose 665.143.934,69 dinara. Kako stoji, za vozila je dato skoro 43 miliona dinara.

Preko 500 miliona dinara dug građana za pretplatu

– Zbog višegodišnjeg defititarnog finansiranja nenaplaćena kumulirana potraživanja za pretplatu iznose preko 500 miliona dinara. RTS se obraćao Vladi RS za pronalaženje rešenja, ali nam nisu ponudili generalno rešenje. U budućem periodu je potrebno postepeno isknjižavati ova potraživanje kao ne naplativa uz validne dokaze. Dokazi mogu biti opomene, pokretanje tužbe, neispravne adrese, različito tumačenje zastarelosti potraživanja od pojedinih sudova…2, piše u Izveštaju.

Hvale se koncertima iz njujorške Metropoliten opere

„Na RTS-u gledaoci mogu da prate Olimpijske igre i da gledaju svetska i evropska prvenstva, takmičenja u kojima učestvuju naši sportisti, i samo na RTS-u mogu uživo da prate koncerte iz njujorške Metropoliten opere“, piše u Izveštaju i tvrdi da RTS ima manje repriza „od velikog britanskog Bi-Bi-Sijja čiji je budžet više od pedeset puta veći od našeg“.

Kako se dodaje, RTS ima najveće izdatke za sportski program i proizvodnju domaćih serija.

Samohvala i za film „Parazit“

„Jedan od najvećih uspeha Filmske redakcije, ali i RTS, bilo je prikazivanje južnokorejskog fima “Parazit” neposredno pre dodele nagrada Američke akademije za filmsku umetnost, Oskara. “Parazit” je 2020. osvojio četiri Oskara, između ostalog i za najbolji film. Ovaj nesvakidašnji događaj privukao je veliku pažnju srpske javnosti, ali čak i same Južne Koreje, što je svakako doprinelo ugledu srpskog Javnog servisa, jer nije poznato da je nekada, negde u svetu, neka televizija prikazivala ostvarenje koje je neposredno po TV prmeijeri osvojilo Oskara za najbolji film!“, piše u Izveštaju.

Dodaje se, na kraju izveštaja koji je potpisao generalni direktor Dragan Bujošević, da je RTS u prošloj godini ispunio svoju osnovnu funkciju – da proizvodi i emituje program koji zadovoljava potrebe gledalaca i u funkciji je javnog interesa.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti