BOŽIĆNE RESTRIKCIJE: Austrija oštro prema Srbima i migrantima!

Obavezno pročitajte

Austrijska vlada planira da, za vreme božićnih praznika, uvede pooštrene mere za ulazak u zemlju, što bi moglo da spreči i srpsku dijasporu da putuje u otadžbinu.
Prema pisanju medija, svi koji budu ušli u Austriju iz država koje imaju više od 100 novozaraženih na 100.000 stanovnika na nedelju dana moraće u obavezni desetodnevni karantin.


Ta mera pogodila bi povratnike iz svih susednih zemalja Austrije, ali pre svega one sa Zapadnog Balkana i Turske, odakle su poreklom najveće migrantske zajednice.

Ova mera trebalo bi da stupi na snagu pred katolički Božić i da traje najmanje do 10. januara.

- Advertisement -

Osobe koje se vrate iz zemalja koje važe kao rizične, moći će, prema namerama vlade, da se “oslobode” karantina negativnim PCR testom, ali najranije nakon pet dana izolacije.

Uz to će uvesti i oštrije kontrole na svim granicama i aerodromima.

Ova mera ima za cilj da se odvrate pre svega stanovnici ove zemlje poreklom sa Balkana i Turske od odlaska tokom božićnih praznika na odmor u domovinu.

Pre svega zbog Srba, mera austrijske vlade traje do posle pravoslavnog Božića.

Ukazuje se da karantin za povratnike iz rizičnih regiona ne može biti opravdanje za nedolazak na posao posle isteka slobodnih dana, navodi bečki dnevnik “Kurir”.

Time bi osobe koje se odluče da ipak putuju u domovinu morale da prilagode dužinu boravka slobodnim danima koje su dobili na poslu, ali uz uzimanje u obzir obaveznog desetodnevnog karantina, odnosno najmanje pet dana izolacije uz skupi PCR test koji bi morali da urade u Austriji.

Ukoliko ne budu mogli da se na vreme jave na posao prete im radno-pravne posledice.

Iz krugova vlade ističu da ta mera treba da spreči treći talas infekcije, odnosno krah zdravstvenog sistema Austrije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ukazuje da je Turska krajem novembra imala više od 31.000 novozaraženih, a Srbija više od 6.000, pri čemu je nedeljni broj po 100.000 stanovnika u Srbiji bio na 711.

SourceTanjug

Ostavite komentar

Najnovije objave

„Bezbožna vlast u Ukrajini otima velike svetinje“: Joanikije o drami u Kijevsko-pečerskoj lavri

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom i monaštvom u sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici služio je danas moleban, molitvu...

Još priča na sličnu temu