BOŠKO: Dačić hitno da zakaže početak dijaloga vlasti i opozicije!

Obavezno pročitajte

U okviru odgovora na poslanička pitanja tokom jučerašnjeg zasedanja lažne Skupštine, Ivica Dačić je potvrdio da se početak dijaloga između vlasti i opozicije odlaže za sledeću godinu, s tim što je naglasio da će to „sigurno biti početkom naredne godine“. Tim povodom je rekao „da su kopresednici tog dijaloga predsednik Narodne skupštine i predstavnici Evropskog parlamenta“ i „da formiranje prelazne Vlade ne može biti predmet tog dijaloga“, kao i da „mi treba da razgovaramo da li treba menjati neke zakone i kakve izborne uslove stvoriti“.

dačić,


Kao prvo, postavlja se pitanje da li se Ivici Dačiću može verovati i da li će se odlaganje početka dijaloga ponoviti, sa ciljem da se skrati vreme do vanrednih izbora i izborni uslovi suštinski ne promene? Da bi smo proverili iskrenost Ivice Dačića u svemu ovome predlažemo da odmah zakaže konsultacije između predstavnika vlasti i predstavnika opozicije, na kojima bismo se dogovorili oko dinamike ovog dijaloga: kada će tačno početi, do kada mora da se završi, kako će se sprovesti dogovoreno i koliko vremena mora biti ostavljeno pre vanrednih izbora na svim nivoima za sprovođenje uslova da svi ti izbori budu zaista slobodni i pošteni.

Ako Dačić nije spreman da prihvati ovaj konkretan, konstruktivan i dobronameran predlog koji dolazi od strane opozicije, to znači da je njegova nova uloga da dijalog odlaže i zamajava javnost kao i do sada.

Za konsultacije sa predstavnicima opozicije Dačiću nije potreban Evropski parlament već dobra volja i osnovna demokratska kultura. Nema razloga da se čeka učešće delegacije Evropskog parlamenta već ovaj posao možemo da započnemo sami, a predstavnici EP uvek mogu da se priključe.

Podsećamo Ivicu Dačića da je aktuelna Vlada Srbije već tehnička, prelazna Vlada, kojoj je vladajuća većina unapred skratila mandat na godinu i po dana, uprkos tome što u nelegitimnoj Narodnoj skupštini nema opozicije i vlast ima apsolutnu većinu.

Međutim, dijalog između vlasti i opozicije mora da se završi formiranjem nekog radnog tela koje bi garantovalo sprovođenje dogovorenog, bilo da je to neka nova prelazna Vlada nestranačkih stručnjaka ili su to ko-ministri u sadašnjoj prelaznoj Vladi iz redova opozicije u ključnim ministarstvima za sprovođenje izbora, ili neko posebno Ministarstvo ili Komisija koji bi se time bavili. Bez toga sadašnjoj vlasti se ništa ne može verovati, pa čak ni na potpisanu reč na budućem sporazumu između vlasti i opozicije o fer izborima.

Ostavite komentar

Najnovije objave

ZAŠTO SU UKRONACISTI NIKITIN, VOLOHONSKI I STOJKOVIĆ UTIHNULI

Domaća javnost u poslednjih nekoliko dana ostala je uskraćena medijskih natpisa o "sjajnim akcijama" ukronacista, kako vole da ih...

Još priča na sličnu temu