Rešena misterija neobičnih izduženih lobanja nađenih nedaleko od Srbije

Obavezno pročitajte

Misterija neobičnih izduženih lobanja, nađenih na groblju u gradiću Meš u Mađarskoj, na samo 80 kilometara od Srbije, rešena je posle više decenija. Sada je poznato njihovo poreklo, ali i, kako ukazuju, na propast Rimskog carstva.

Decenijama su naučnici istraživali otkud na desetine izduženih lobanja, starih više od hiljadu godina, nalik onome kako se prikazuju vanzemaljci u naučno-fantastičnim filmovima, u ovom mađarskom gradiću.

- Advertisement -

Lobanje su otkrivene 1961. godine, ali arheolozi decenijama nisu mogli da odgonetnu njihovu veliku brojnost, iako se zna da su neka plemena koja su živela u Evropi u periodu od prvog do petog veka, iz kog lobanje potiču, praktikovala veštačko izduživanje kostiju glave.

Izdužena lobanja

Izdužene lobanje podsećaju na prikaz vanzemaljaca u naučno-fantastičnim filmovima, iako su u potpunosti ljudski produkt

Novim istraživanjem utvrđeno je da su ove lobanje pripadale ne samo nomadskim plemenima koja su prolazila Panonijom, rimskom provincijom, već i njenim stalnim stanovnicimaobjavljeno je u naučnom časopisu „Plos“.

Naučnici su otkrili da su se pripadnici različitih plemena mešali i usvajali tradiciju i običaje drugih. Takođe, utvrđeno je i da su se pripadnici plemena pridruživali pripadnicima drugih plemena i domaćem stanovništvu i stvarali naselja u kojima su živeli generacijama.

Smatra se da su tradiciju izduživanja lobanja u Rimsko carstvo donela plemena iz Azije, kao što su Huni. Veliki broj izduženih lobanja govori o rastu njihovog uticaja i opadanju i propasti Rimskog carstva, smatraju naučnici.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu