Rascep u Narodnoj stranci: Ko sve sa Aleksićem prelazi u Narodni pokret Srbije

Obavezno pročitajte

Dojučerašnji prvi potpredsednik Narodne stranke (NS) Miroslav Aleksić najavio je nakon napuštanja partije koju vodi Vuk Jeremić da će sa grupom stranačkih istomišljenika, među kojima su još dvojica potpredsednika NS, formirati novu političku stranku.

Aleksić će tako po drugi put krenuti u proces osnivanja Narodnog pokreta Srbije, koji je pod tim nazivom postojao od oktobra 2016. do istog meseca 2017. godine, kada je preregistrovan u Narodnu stranku.

- Advertisement -

Narodni pokret Srbije imaće od starta parlamentarni status jer će ga u Skupštini Srbije predstavljati četvoro narodnih poslanika – Aleksiću su se pridružili sada već bivši potpredsednici NS Borislav Novaković i Đorđe Stanković, kao i Slavica Radovanović, a za formiranje poslaničkog kluba potreban im je još jedan poslanik. Spekuliše se da će to biti samostalni poslanik Miloš Parandilović, izabran na listi Dveri – POKS, što je za N1 indirektno potvrdio i sam Aleksić.

Partija u osnivanju formiraće i odborničku grupu u Skupštini grada Beograda, a kako saznaje portal N1 činiće je Miloš Pavlović, Uroš Tešmanović, Ivan Nenadović i Saša Damnjanović. Time će Narodna stranka ostati bez odborničke grupe u beogradskom parlamentu, jer će je predstavljati samo potpresednica stranke Marina Lipovac Tanasković.

Kako je za portal N1 rekao izvor blizak bivšim istaknutim članovima Narodne stranke koji učestvuju u formiranju nove partije, među osnivačima će biti i smenjeni članovi Predsedništva NS Lazar Paunović, Predrag Delić i Žarko Ristić, koji je obavljao funkciju predsednika Pokrajinskog odbora za Kosovo i Metohiju.

FoNet/Miki Jevtović

U Narodnom pokretu Srbije biće i suspendovana predsednica Statutarne komisije Ana Eraković, kao i smenjeni članovi Izvršnog odbora Uroš Đokić, Nenad Milojičić i Predrag Dragojević.

Narodnom pokretu Srbije pristupiće i petnaestak članova Glavnog odbora Narodne stranke, a izvor portala N1 tvrdi da broj funkcionera Narodne stranke koji će prići novoj partiji nije konačan.

„Očekujemo i masovan prelazak članstva NS u novu stranku, a kolika je podrška osnivanju pokreta govori i podatak da su okupljanju na Oplencu prisustvovali predstavnici 107 od ukupno 126 lokalnih organizacija Narodne stranke“, napominje sagovornik portala N1.

FoNet/Miki Jevtović

Podsetimo, do bure u Narodnoj stranci došlo je kada je više od polovine odbora širom Srbije tražilo da tadašnji potpredsednik i šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić bude protivkandidat Vuku Jeremiću na izborima za predsednika stranke.

Oni su tražili da se zakaže vanredna Skupština stranke, ali je Jeremić zakazao redovnu Skupštinu za 22. oktobar. Sukob u Narodnoj stranci kulminirao je 15. jula, kada je Aleksić smenjen sa mesta predsednika Izvršnog odbora stranke.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

MILOŠ VUČEVIĆ: Ko je dozvolio da kosovska policija dođe na sever, Srbija razočarana reakcijom Kfora

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je posle događaja na severu Kosova 24. septembra ključno pitanje ko...

Još priča na sličnu temu