RADNICI SE BUDE: Oko 13.000 radnika stupilo u štrajk u tri automobilske fabrike

Obavezno pročitajte

DETROIT – Oko 13.000 američkih radnika u automobilskoj industriji stupilo je danas u štrajk jer sindikat i tri kompanije nisu uspeli da se dogovore oko povećanja plata.

Članovi sindikata Ujedinjenih radnika auto-industrije (UAW) počeli su štrajk u tri fabrike automobila. U fabrici Dženeral motorsa u Ventzvilu (Misuri) fabrici Ford u Vejnu blizu Detroita (Mičigen), i fabrici džipa Stelantis u Toledu (Ohajo).

- Advertisement -

To je prvi put u 88-godišnjoj istoriji sindikata da je istovremeno napustio sve tri kompanije pošto su četvorogodišnji ugovori sa kompanijama istekli u 23:59. četvrtak.

Ako štrajk potraje, moglo bi ponestati vozila na tržištu što bi dovelo do rasta njihovih cena a prekid rada bi mogao čak i da utiče na predsedniče izbore sledeće godine.

UAW je kompanijama tražio da povećaju plate 36 odsto tokom četiri godine. Dženeral motors i Ford su ponudili povećanje od 20 odsto, a Stelantis je ponudio 17,5 odsto, prenosi Beta-AP.

Pored opšteg povećanja plata, sindikat traži naknade povećanja troškova života, okončanje različitih nivoa plata za fabričke poslove, 32-časovnu sedmicu sa 40 sati plate, vraćanje tradicionalnih definisanih beneficija penzije za novozaposlene, povećanja penzija za penzionere i druge stavke.

Proizvođači automobila kažu da se suočavaju sa nerealnim zahtevima u vreme dok se razvijaju i proizvode nova električna vozila.

Oni su zabrinuti da će troškovi rada toliko porasti da će morati da povećaju cene autombila iznad automobila koje proizvode strani proizvođači u američkim fabrikama.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

MOMIR STOJANOVIĆ: Opomena vlastima da razmisle ko je oslonac srpske politike na KiM

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović misli da je događaj u Banjskoj "poslednja opomena vlastima u Beogradu da se...

Još priča na sličnu temu