13.5 C
Belgrade
sreda, 5 oktobra, 2022

PROPAST TRULOG ZAPADA RUSIJA ČEKA NIKADA SNAŽNIJA: Dolazi zlatno vreme gasa

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Globalna potražnja za naftom je već dostigla vrhunac, trajaće još nekoliko decenija, nakon čega će zlatno doba nafte biti zamenjeno gasom, izjavio je rukovodilac medijskog centra Instituta za razvoj tehnologija u energetskom kompleksu Dmitrij Koptev.

„Po mom mišljenju, zlatno doba nafte je dostiglo svoj vrhunac, koji će trajati bar još nekoliko decenija. Ni najoptimističnije prognoze ne pokazuju da će udeo nafte u svetskom energetskom bilansu pasti ispod 50 odsto do sredine ovog veka. Zlatno doba gasa tek dolazi“, rekao je Koptev.

- Advertisement -

Mnogi stručnjaci prepoznaju prirodni gas kao optimalno energetsko tranziciono gorivo, pa će njegova potrošnja u bliskoj budućnosti samo rasti.

Agencija takođe citira podatke Državne komisije za rezerve minerala, prema kojima istražene rezerve nafte u Rusiji u svim kategorijama iznose 19 milijardi tona, gasnog kondenzata – 2,2 milijarde tona.

Prema rečima Kopteva, i nafta se može koristiti racionalnije. On veruje da je to moguće zahvaljujući naprednim tehnologijama prerade koje omogućavaju da se dobije korisniji proizvod iz jedinice sirovina. Različite tehnologije za uštedu energije takođe doprinose racionalnoj potrošnji, posebno smanjenju potrošnje goriva kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti