23.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Restrikcija neće biti, ali moramo da štedimo

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će se država izboriti koliko god može da obezbedi dovoljne količine toplotne i električne energije, ali je upozorila da će morati da se štedi, jer se veliki novac iz budžeta daje na uvoz energije i ponovila da uprkos tome restrikcija neće biti.

„Dali smo rok do 15. septembra da planovi štednje budu napravljeni i po svim našim procenama javna preduzeća i državne ustanove mogu da uštede do 15 odsto energije“, rekla je ona za RTS.

- Advertisement -

Dodala je kako nisu dati nerealni ciljevi štednje, ali je navela da će realizacija tih planova morati da bude kontrolisana i da se zna šta će da se radi ukoliko bude nekih problema.

„Moramo da shvatimo da nije više stvar u tome da li smo preduzeće ili individualna domaćinstva, moramo da pokušamo da snizimo potrošnju, jer veliki novac dajemo za to. Noćas smo uvezli 5,6 odsto naše potrošnje, odnosno 4,4 gigavata i 1,3 miliona evra smo to platili“, naglasila je ministarka energetike.

Istakla je da je Srbija jedina država koja se opredelila na potpuno drugačiji način štednje u odnosu na većinu evropskih zemalja koje prete sankcijama.

- Advertisement -

„Mi smo dali preporuke, ali smo rekli da ćemo finansijski stimulisati one koji su ovog meseca potrošili manje struje nego istog meseca prošle godine. Čekamo da Ministarstvo finansija sa EPS-om sledeće nedelje izađe sa određenim rezultatima“, rekla je ona odgovarajući na pitanje kada će se znati kako će stanovništvo biti stimulisano ukoliko štedi struju.

U vezi sa kvarom bagera na EPS-ovom površinskom kopu, ona je rekla da je taj bager inače trebalo da ide na remont i da je sva oprema u tom preduzeću stara.

„Bager je trebalo da krene u remont sledećeg dana. Taj jedan dan je jedini koji bager nije radio zbog nevremena. EPS je inače počeo remonte svojih termokapaciteta, jer ta oprema je stara, bager je star 27 godina“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je EPS spreman za zimu onoliko koliko može da bude u datim uslovima, s obzirom na to da investicija nema i da se sve svelo samo na održavanje.

Ministarka je rekla da su toplane uglavnom spremne za grejnu sezonu, ali da treba nabaviti još određene količine mazuta kao zamenskog goriva za slučaj da dođe do nekih problema sa snabdevanjem gasom.

„Mi smo spremni koliko god možemo da budemo spremni. Mazuta imamo za preko 100 dana, TNG-a takođe, benzina i dugih derivata za preko 60 dana. Sa druge strane krizni planovi postoje, jer koliko god mi planirali, uvek postoje neke stvari koje mogu da dođu spolja. Cene su ogromne, ne zna se šta će se dešavati na evropskom tržištu“, upozorila je Mihajlović.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti