GLEDAJ SRBIJO: Progon vernika i SPC u Leskovcu zbog liturguje bez maski

1
1242

Leskovac i SPC na udaru

Zato što je u Crkvi Svete Petke u Rudaru kraj Leskovca bilo više od 10 ljudi, koliko je prema novim merama dozvoljeno u zatvorenom prostoru, i što većina vernika nije nosila maske, Odeljenje za inspekcijske poslove podnelo je prijavu.

Kako kaže zamenik šefa ovog Odeljenja Srđan Stefanović, njihov posao je da uoče nepravilnosti, a o daljim merama i sankcijama odlučivaće Gradski štab za vanredne situacije. Starešina crkve nije se javljao na telefonske pozive novinara Južnih vesti, a komentar Eparhije niške se očekuje.

Više ljudi od dozvoljenog broja u zatvorenom prostoru okupilo se na liturgiji za praznik svete Petke Trnove, koju pravoslanici vernici obeležavaju 8. avgusta. Liturgiju je služio episkop niški Arsenije, a osim što je u crkvi bila gužva, većina okupljenih vernika nije nosila ni maske koje su obavezne u zatvorenom prostoru.

Odeljenje za inspekcijske poslove Grada Leskovca je, zbog nepoštovanja mera, prijavilo ovaj slučaj Gradskom štabu za vanredne situacije, pišu Južne vesti.

“Mi smo ustanovili da se mere za sprečavanje širenja virusa korona nisu poštovale prilikom liturgije u Rudarskoj crkvi i to smo prijavili Štabu za vanredne situacije koji ima dalju nadležnost”, kaže Srđan Stefanović.

Štab će dalje odlučivati da li će dalje postupati, dodaje Stefanović, dok je na ispekciji da ovakve slučajeve prijavljuje.

Novinari su pokušali da dobiju komentar starešine crkve u kojoj su zabeležene nepravilnosti, ali on se na telefonske pozive nije javljao.

U pravoslavnoj Eparhiji niškoj, čiji je episkop služio liturgiju, novinarima Južnih vesti rekli su da će se javiti sa odgovorom nakon dobijanja blagoslova, ali on do zaključivanja teksta nije stigao.

1 COMMENT

  1. A po kom zakonu STE VI USTANOVILI I PRIJAVILI i odakle vama pravo da nadgledate i vrsite bilo sta ? Trenutno ( od 3 juna ) ne postoji ni vlada , ni ministri , pa samim tim nikakve odluke ne mogu da se dobesu niti sprovedu .

Ostavite komentar