DEBILIZACIJA SRPSKE DECE: Psiholog: “Ozbiljan poremećaj, Baki Prasetu treba tim eksperata”

Obavezno pročitajte

Prase, Baka i psiholog

Kao psiholog mislim da on ima neku ozbiljnu dijagnozu, mada ne mogu tek tako da iskačem s tim. Ekspertski tim bi trebalo da utvrdi o kakvom se poremećaju radi. Ali stvarno neko mora da iznese primedbu na to i da kaže da to što on radi nije u redu“, priča psihološkinja Ana Marković za Nova.rs komentarišući jutjubera Bogdana Ilića, javnosti poznatijeg kao Baka Prase.

Jutjuber je, naime, pauzu od eksponiranja u javnosti napravio nakon priznanja da je imao odnos sa maloletnicom, kao i zbog optužbi za pedofiliju od strane jedne devojke.

- Advertisement -

U povratničkom video klipu pod nazivom “15 dana pakla u zatvoru”, Bogdan je iscenirao privođenje policije, a ovaj njegov video već broji preko milion pregleda na Jutjubu. Podsetimo, najveći broj pratilaca “kreativnog” Praseta upravo su maloletnici koji i čine većinu njegove publike. Klipom “hapšenja”, “uticajni jutjuber” aludirao je na pedofiliju, koju je na ovaj način pokušao da ismeje na sebi svojstven način. Valjda je mislio – duhovit je.

Psihološkinja i stručnjak za digitalno nasilje, Ana Marković, za Nova.rs govorila je o neprimernom ponašanju jutjubera, kao i o ovom klipu, čiji je sadržaj uznemirujuć.

“Kao mama jedne četrnaestogodišnjakinje jedva sam odgledala video do kraja, najiskrenije vam kažem. Ta relitivizacija jednog od najstrašnijih zločina kao što je pedofilija, i zloupotreba dece, bez obzira da li su oni iskazali neku volju za odnos sa njim, to su nezrela bića, zato se i zovu deca. Zatim, podsmevanje i ismevanje sistema, svi ti njegovi ortaci koji se podrugljivo ophode prema tom zločinu, na neki način potpuno omalovažavajući žrtvu, a davati njemu na važnosti. Meni je žao sve dece, koja bez uvida svojih roditelja gledaju taj sadržaj. On se obraća deci, a oni ne razumeju koliko je to pogrešno na hiljadu nivoa. Roditelji bi trebalo da povedu računa da takav sadržaj, čak i ako njihovo dete vidi, objasne na neki način. Da kažu detetu zašto je to pogrešno, da tome daju drugu dimenziju, drugi ugao. Kod zloupotrebe maloletnog lica ništa ne može biti duhovito”, započela je Ana.

View this post on Instagram

DOSIJE 2004

A post shared by Bogdan Ilic (@bakaprase) on

“Kao psiholog mislim da on ima neku ozbiljnu dijagnozu, mada ne mogu tek tako da iskačem s tim. Ekspertski tim bi trebalo da utvrdi o kakvom se poremećaju radi. Ali stvarno neko mora da iznese primedbu na to i da kaže da sad to što radi nije u redu”, kaže Marković.

S obzirom da jutjuber nakon svakog ispada, dobija veliku podršku svojih fanova, ona objašnjava da on u stvari manipuliše decom koja ga prate na društvenim mrežama.

“Manipuliše njihovom nezrelošću, socijalnom, psihološkom, emocionalnom… Pogledajte samo kako on sebe prikazuje. Svako ko je iole normalan reći će da on ovde sebe najgore prikazuje u ovom videu. Kao osobu bez kičme, bez stava, osobu koja ne može da stane iza svojih postupaka, a deca to ne znaju da prepoznaju. Oni vide dečka koji plače i koga drugi maltretiraju, u tom smislu može da izazove i empatiju kod dece, što nije dobro”, rekla nam je ona.

Baka Prase je ranije u svom klipovima, govoreći o odnosu sa maloletnicom, isticao da on nije kriv za svoj postupak, pravdajući se da nije znao koliko devojčica ima godina.

“Nikad mi nije bilo jasno kako brendovi prepoznaju bilo kakvu vrednost u njemu. Međutim, mi smo digitalno nepismena nacija, i gledamo samo te brojke. Milion pregleda za dva dana, to je veliki “rič”, ali nas ne zanima koje vrednosti zaista stoje iza toga. Nikoga ne zanima koliko to stvara negativan uticaj na mlade. Seks sa maloletnicom je krivično delo. On se sve vreme predstavlja kao enormna žrtva, dok pravu žrtvu predstavlja kao bahatu, nevaspitanu… On je manipulator, i dirao je najslabije. Deci se moralni razvoj negde završava sa 16, 17 godina, a njega gledaju dosta manji, koji nisu još uvek ni psihički stabilni, i sad oni treba da prosuđuju da li je on u pravu ili u krivu. Oni ga gledaju samo zato što je “bla, bla, truć” i svi ga razumeju”, smatra Marković.

prase,

Kako ima milionske preglede na Jutjubu, mnogi slede njegov primer, pa ga tako, ga često oponašaju u govoru i ponašanju, ali kako kaže psihološkinja, za to su krivi roditelji te dece.

“Za to on nije kriv, već roditelji. Oni uopšte ne učestvuju o njihovom digitalnom opismenjavanju. Ostavljaju ih same sa tim sadržajem, koji je uvek uznemirujući. Da pomažu da deca to bolje razumeju i manje dece bi bilo sledbenici toga”, zaključila je Ana.

SourceNova S

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu