Proevropska opozicija traži sankcije za Vučića, on im poručuje – „ništa slično nije viđeno“

Obavezno pročitajte

Deo opozicionih političkih partija uputio je pismo evropskim zvaničnicima, povodom nedavnih dešavanja u selu Banjska na Kosovu. Zahtevaju da se sankcije, koje evropski zvaničnici sve češće spominju, ne uvode Srbiji, već predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Usledila je i Vučićeva reakcija. Kaže da se tako nešto nikada nigde nije dogodilo.

Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Pokret slobodnih građana, Srbija centar, Stranka slobode i pravde, Zajedno i Zeleno levi front još jednom su stavile potpis na isti papir. Ovog puta na pismo. Evropskim zvaničnicima uputili su sledeće reči:

- Advertisement -

„Duboko smo zabrinuti zbog najava o mogućnosti uvođenja mera protiv Srbije. Želimo da istaknemo da se mi, kao demokratska opozicija u Srbiji, tome duboko protivimo. S druge strane, očigledna je politička i lična odgovornost Aleksandra Vučića za sadašnju situaciju. Stoga njemu i njegovim najbližim političkim saveznicima treba izreći svaku moguću meru“, nalazi se u pismu.

Pre nego što je iz Brisela i stigao bilo kakav odgovor stigla je predsednikova reakcija. Kaže, nikada nešto slično nije viđeno.

„Oni su pisali nekome da se uvedu sankcije protiv lidera njihove zemlje zato što ne mogu da ga pobede drugačije“, kazao je Aleksandar Vučić.

S druge strane, opozicija objašnjava svoje razloge i zbog čega su uputili pismo.

„Da ukažemo na zabrinutost, koja postoji kod velikog broja građana Srbije takođe i kod naših sugrađana koji žive na severu Kosova i Metohije, zbog njihove bezbednosti“, objašnjava Nebojša Zelenović.

U Evropskoj komisiji nisu želeli da komentarišu pismo, uz opravdanje da „korespodenciju nikada ne komentarišu“.

Kako su naveli za N1 u službi za spoljne poslove, na pismo će biti odgovoreno „odgovarajućim kanalima“.

I pre pisma sankcije ili paket mera, kako god to nazvali, počeli su da pominju sami evropski zvaničnici.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu