EU: Zapadni Balkan u istom paketu pridruživanja sa Ukrajinom i Moldavijom

Obavezno pročitajte

Zamenik direktora Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Marko Makovec izjavio je u Beogradu da će EU u trenutku donošenja odluke o pridruživanju Moldavije i Ukrajine smatrati države regiona Zapadnog Balkana delom istog paketa.

„Naš institucionalni i cilj – i u vezi s tim mi je visoki predstavnik (Žozep Borel) dao instrukcije – jeste da će u istom paketu proširenja u kome će biti Ukrajina i Moldavija biti i Zapadni Balkan“, rekao je on.

- Advertisement -

Makovec je na panelu Beogradske sigurnosne konferencije (BSC) „Ukrajina i saveznici: Očuvati čvrsto jedinstvo“, izjavio da će EU na tom strategijskom cilju sada veoma intezivno raditi i da će za sve države imati „iste metodske principe“, jednako će se meriti doprinosi svih 10 država kandidata za punopravno članstvo u EU.

U fokusu tema ovogodišnje konferencije Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), koja nosi naziv „Rekonstrukcija globalnog (ne)reda“, su geostrateška pitanja, globalna bezbednost, proširenje EU, borba za demokratiju, zarobljavanje države, sajber bezbednost, ljudska prava, rešavanje sukoba, rat u Ukrajini i „zelena tranzicija“.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Putin potpisao: Povećava se broj pripadnika Oružanih snaga Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o utvrđivanju broja redovnih pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije, saopštio je Kremlj. Prema...

Još priča na sličnu temu