5 C
Belgrade
уторак, 31 марта, 2020

PROCURELE INFORMACIJE:Da li je Amerika planirala da baci nuklearnu bombu na Moskvu?

Obavezno pročitajte

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako bi...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih zemalja.

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...

Američki spejs-šatl je mogao biti napravljen kako bi bacio nuklearnu bombu na Moskvu, navodi se u referatu Instituta za primenjenu matematiku Akademije nauka SSSR iz 1976. godine.

Istoričar kosmonautike Pavel Šubin objavio je referat sovijetskih naučnika na čelu sa akademikom Mstislavom Keldišem „Analiza mogućih ciljeva stvaranja višekratnog svemirskog transportnog sistema SAD (spejs-šatl)“. Dokument ranije nije objavljivan.

U njemu se pretpostavlja da je spejs-šatl u „varijanti orbitalnog bombardera“ mogao biti iskorišćen za napad na „velike administrativne i vojno-industrijske komplekse“. Njihovo „iznenadno uništenje“ bi donelo „značajnu prednost strani koja napada“. Ciljevi napada mogu postati „mobilne ili otkrivene u poslednjem trenutku nove mete koje imaju važan odbrambeni značaj“.

U izveštaju se navodi da je šatl koji je lansiran sa avio-baze „Vandenberg“ boravio iznad socijalističkih država 70-80 minuta. On je proleteo iznad teritorije „od zapadne granice Istočne Nemačke i Čehoslovačke do istočne granice SSSR“.


Dodatne prednosti šatl bi dobio prilikom napada preko Južnog pola. Pošto su se radari na jugu SSSR nalazili bliže centralnim regionima, oni su imali manje vremena za reagovanje.

Moguća trasa šatla je modelirana na kompjuteru. Pretpostavljalo se da je on mogao baciti nuklearnu bombu nakon ulaska u atmosferu, na visini od 67 kilometara. Zbog stvaranja oblaka jonizovane plazme teže je bilo otkriti šatl. Na osnovu koordinata Moskve naučnici su utvrdili da bi teret dostigao Zemlju kroz tri-četiri minuta.


Objavljena tajna dokumenta o sovjetskoj nuklearnoj bombi
Sovjetski stručnjaci, upoznavši se sa američkim podacima, otkrili su da se od četiri opcije tipičnog programa letenja svemirske letelica dve poklapaju sa ovim scenarijom.

Pri tome, sovjetski naučnici su priznali da bi napad na SSSR bio efikasniji sa interkontinentalnim balističkim raketama. Šatl bi bilo razumnije koristiti za izviđanje.

Korišćenje civilnog kosmodroma na rtu Kanaveral, po mišljenju naučnika SSSR, treba da postane „maska“ za vojna lansiranja.

Ekspert u oblasti avijacije i kosmonautike Vadim Lukaševič izjavio je da je upravo ovaj izveštaj sovjetskih naučnika podstakao rad na sovjetskom šatlu „Buran“.

- Advertisement -
SourceSputnik

još članaka

Ostavite komentar

- Advertisement -
loading...

Najnovije vesti

Vučić dugo odbijao zaštitu i izlagao se riziku od zaraze

Na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su predstavljene mere države za zaštitu privrede nakon epidemije koronavirusa nije prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar...

Evo zašto se predsednik nije pojavio danas na konferenciji

Predsednik Srbije ne oseća se dobro, rekao je danas ministar Siniša Mali na predstavljanju ekonomskih mera podrške srpskoj privredi.

Evo kad će početi isplate po 30.000 dinara za zaposlene i po 100 evra za punoletne

Država će obezbediti 30.000 dinara po zaposlenom u naredna tri meseca za mikro i mala preduzeća i preduzetnike, što je jedna od...

Zašto je teško biti žena u Srbiji?

Već nekoliko dana na društvenim mrežama, posebno na Tviteru, traje mizogini, seksistički linč profesorke dr Darije Kisić Tepavčević, žena koja skoro svakog...

TRAGEDIJA: Preminuo nekadašnji golman Crvene zvezde

Nekadašnji golman fudbalskog kluba Crvena zvezda Miodrag Mališa Petrović preminuo je danas u 94. godini. Kako je...