PRECI SU NAM SMRT GLEDALI U OČI, A MI BISMO DA ŽIVIMO VEČNO: Umiremo nepripremljeni, potrebno nam je IZBAVLJENJE!

Obavezno pročitajte

Bogata poslijeratna Evropa nije vidjela glad, smrt, bolest i rat i nije svikla misliti o vlastitoj prolaznosti. Poslijeratni naraštaj živi dug i ispunjen život zahvaljujući medicini, ali i žrtvama prethodnih generacija koje su im takav svijet ostavile. Sjetimo se predratnog naraštaja, koji je uvijek bio spreman za smrt i gledao joj u oči – to je bio trezven životni stav, a ne očajanje.

Uredno umiranje je bilo važno kao i uredno življenje. Predratni naraštaj je imao izmirene dugove, spakovano ukopno odijelo, novac za sahranu i testament i odlazio je na onaj svijet ispovjeđen, pričešćen i opojan. Da ne budu na teret kasnijim naraštajima. Molitva Bogu za mirnu noć i dar novog dana je bila molitva za izbavljenje od vrlo opipljivih opasnosti.

https://www.instagram.com/p/CIL12v-p-ZN/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Nasuprot tome, kod nas je posleratni naraštaj bio šokiran smrću g. Broza, osamdesetosmogodišnjaka, pa kako ne bi i vlastitom prolaznošću?

Kako kod nas, tako i po cijeloj Evropi – smrt guramo pod tepih hedonizmom, živimo kao da ćemo vječno, i iznenađeni vlastitom prolaznošću umiremo nepripremljeni, neuredno, po sistemu „poslije mene potop“. Nije ni čudo što nas potomci više vole kremirati nego ljudski sahraniti. Zaboravili smo da nijesmo nepobjedivi, nedodirljivi i da smrt dolazi svakome, i da odlazeći na onaj svijet, ovaj ostavljamo mlađima.

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

RAMZAN KADIROV: Papa Franja je žrtva propagande stranih medija

Čečenski lider Ramzan Kadirov smatra da je papa Franja postao žrtva propagande stranih medija, zbog čega je i govorio...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: