Podignta optužnica protiv Trampa zbog pokušaja da poništi izbore u Džordžiji

Obavezno pročitajte

ATLANTA – Velika porota u američkoj saveznoj državi Džordžiji podigla je optužnicu protiv bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa zbog pokušaja da poništi svoj poraz od demokrate Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine.

To je četvrta krivična prijava protiv Trampa i druga koja ga tereti da je pokušao da promeni rezultate glasanja 2020. godine, objavio je Rojters.

- Advertisement -

Optužbe, koje je podigla okružna tužiteljka okruga Fulton Feni Vilis, nove su u nizu pravnih problema za Trampa koji je favorit u trci za republikansku predsedničku nominaciju za izbore 2024. godine.

Tužioci su podigli optužnicu protiv Trampa i njegovih saradnika od 11 tačaka, uključujući optužbe falsifikovanje i reketiranje.

Pored Trampa, optuženo je još deset osoba, uključujući bivšeg Trampovog šefa kabineta Marka Medouza, kao i advokate Rudija Đulijanija i Džona Istmana.

Slučaj zbog kojeg su optuženi odnosi se na telefonski poziv od 2. januara 2021. godine u kojem je Tramp vršio pritisak na najvišeg izbornog zvaničnika Džordžije Breda Rafenspergera da „pronađe” dovoljno glasova da preokrene rezultat izbora u toj državi, gde je Tramp izgubio sa malom razlikom.

Rafensperger je odbio da to učini.

Na vebsajtu suda okruga Fulton bilo je objavljeno da je Tramp, između ostalog, optužen za ucenu državnih zvaničnika, zaveru za davanje lažnih izjava i zahtevanje od javnog zvaničnika da prekrši svoju zakletvu.

U okrugu Fulton bile su jake mere bezbednosti oko sudnice u centru Altante, a okupio se i veliki broj medijskih ekipa.

Tramp negira optužbe, navodeći da su sve optužbe protiv njega politički motivisane i da predstavljaju, kako navodi „lov na veštice”, prenosi Tanjug.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu