Počinju da se prazne skladišta gasa u Evropi

0
104

Prvi put od kraja prošle grejne sezone – kraj marta – početak aprila – povlačenje iz podzemnih skladišta gasa u Evropskoj uniji premašilo je njihovo punjenje.

Skladišta gasa u Evropskoj uniji, prema podacima iz 30. septembra, popunjena su 87,83 odsto.

Tempo punjenja je u stalnom opadanju od 25. septembra. Poređenja radi, prosečna stopa ubrizgavanja u skladišta EU u septembru je bila 0,25 procentnih poena, dok je mesec dana ranije ta cifra iznosila 0,37 procentnih poena.

Stopa punjenja evropskih skladišta opada već šesti dan i pala je na -0,51 p.p. dnevno – minimalna vrednost za šest meseci. To je povezano sa činjenicom da je jedino skladište u Belgiji ispražnjeno (-92,09 procentnih poena). Međutim, podaci o Gasnoj inftrastruktiru Evrope nisu konačni i podložni su promenama.

Ukupan kapacitet skladišta gasa u Evropskoj uniji je oko 110 milijardi kubnih metara i trenutno se u njima nalazi 95,3 milijarde kubnih metara gasa. Nivo popunjenosti skladišta od 80 odsto, koji su evropske zemlje planirale da postignu do 1. novembra, premašilo je 13 od 18 zemalja EU koje imaju skladišta. Od njih, prag od 90 odsto prešle su Nemačka, Francuska, Italija, Holandija, Poljska, Španija, Portugal, Hrvatska, Danska, Švedska.

Ostavite komentar