KINESKI UGAO: Evropa upala u apsolutnu zavisnost od Amerike zbog Rusije

0
90

Evropske zemlje su upale u apsolutnu zavisnost od SAD po pitanju politike prema Rusiji što bi moglo da bude katastrofalno za njih i za celokupnu svetsku zajednicu, piše kineski list „Global tajms“.

„To je apsolutna tragedija za Evropu jer je njena zavisnost od Vašingtona porasla do takvog nivoa da je u situaciji da je prinuđena da igra identičnu igru kao Amerika prema Moskvi. To je katastrofalno i za Evropu i za ceo svet jer bi moglo da dovede do nesklada kada je reč o geopolitičkoj situaciji i da stvori barijeru po pitanju normalizacije situacije u Ukrajini“, navodi se u članku.

Autor navodi i da upravo po naredbi Amerike evropske vlasti su kao najvažniji zadatak sebi zadali borbu protiv takozvane ruske pretnje, zanemarujući sopstvene ekonomske interese.

Pored toga, Vašington na sve načine pokušava da iskoristi Evropu kako bi izbegao najgori scenario ekonomske krize u sopstvenoj zemlji.

„Kada je sukob u Ukrajini eskalirao, mnogi Evropljani su mislili da će zajedno sa Amerikancima uspeti da se suprotstave Rusiji, međutim, realnost je pokazala da je to netačno. Evropa je postala samo još jedno parče mesa na dasci za seckanje Vašingtona“, zaključio je autor.

Podsećanja radi, nakon pokretanja ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu što je rezultiralo skokom cena na energente i prehrambene proizvode u Evropi i SAD. Ruski predsednik Vladimir Putin je u više navrata govorio da će te mere naneti ozbiljan udarac na celokupnu svetsku privredu.

Ostavite komentar