Petković o obdukciji ubijenih Srba: Šta Priština lažira, zašto je Euleks isključen iz istrage?

Obavezno pročitajte

Ne zna se zbog čega Euleksu nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi zajedno sa Kosovskom policijom prilikom pretresa nakon oružanog sukoba u Banjskoj.

To je rekao predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, navodeći da je razlog tome pokušaj prikrivanja „hladnokrvnog ubijanja Srba“.

- Advertisement -

Po njegovim rečima, u redovima Kosovske policije bilo je i plaćenih ubica „koji su došli iz različitih terorističkih kampova sa ciljem da pobiju sve Srbe, jer je to bio nalog Kurtija“.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, tokom konferencije pokazao je fotografiju ubijenog Srbina Bojana Mijailovića, naglašavajući da su srpski stručnjaci na osnovu te fotografije zaključili da je Mijailović ubijen dok je ležao ranjen.

Petković je istakao da je Beograd tražio učešće srpskih stručnjaka u obdukciji, ali im to nije bilo dozvoljeno. Kako je naveo, Euleks je u odgovoru Beogradu naveo da je obdukcija ubijenih Srba obavljena 26. septembra, ali da na smrtovnici koje su dobile porodice ubijenih piše da je obdukcija obavljena 25. septembra.

„Zato je od ključne važnosti i da vidimo izveštaj Euleksa o obdukcijama, jer Priština lažira činjenice i zato je jasno zašto je Euleks odbijen da učestvuje u istrazi 24. septembra i narednih dana“, naglasio je.

Na konferenciji za novinare, Petković je naglasio da je teror premijera Kosova, Aljbina Kurtija, prema Srbima u porastu, a nedostatak adekvatne reakcije Zapada doprinosi eskalaciji nasilja.

„Ne tražimo ni od Kfora ni od Euleksa da stane na srpsku stranu, mi samo tražimo da budu objektivni, neutralni“, naglasio je Petković, dodajući da su hapšenja Srba od strane kosovskih vlasti deo kontinuiranog terora.

Kosovska policija je, s druge strane, na konferenciji za medije objavila video snimke koji, kako tvrde, prikazuju početak napada na njih u selu Banjska. Premijer Kurti putem Tvitera je potvrdio da je napad deo šireg plana za aneksiju severa Kosova.

Odgovornost međunarodne zajednice je, prema Petkoviću, ogromna, ali ona izostaje. Upozorio je na napore premijera Kurtija da sprovede etničko čišćenje nad Srbima na severu Kosova, što dovodi do masovnog iseljavanja. 

Source021, N1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Zelenski: Potrebne su nam „samo“ tri pobede

Ukrajina mora da izvojuje „pobede“ kako bi ubedila skeptike u Kongresu SAD i EU da joj pruže pomoć, kao...

Još priča na sličnu temu