Vučić za CNN o Radoičiću: Tužilaštvo će uraditi svoj posao

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će „tužilaštvo uraditi svoj posao“ oko Milana Radoičića, koji je priznao umešanost u incidentu u Banjskoj.

„Srbija će naravno pozvati na odgovornost sve ljude koji su počinili krivična dela a nađu se na našoj teritoriji. On je dostupan i na našoj teritoriji i tužilaštvo će uraditi svoj posao“, rekao je Vučić za CNN.

- Advertisement -

On je u intervjuu sa Kristijan Amanpur rekao da izveštaji SAD o gomilanju pripadnika Vojske Srbije blizu Kosova „nisu bili u potpunosti tačni“.

Ipak, rekao je da je broj smanjen i da Srbiji ne trebaju nikakvi ratovi i sukobi sa NATO, već joj odgovara veće prisustvo Kfora, posebno na sever.

„Uvek smo slušali kada su naši partneri tražili od nas da deeskaliramo situaciju“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da vojska prati situaciju na terenu i da je pomerila snage onako kako su „verovali da može biti najkorisniji“.

Istakao je da nije potpisao da se vojska podigne na viši stepen uzbune.

Srbija je poslednja zemlja kojoj su bili potrebni ti incidenti na Kosovu, svi su mogli da vide da je Srbija bila konstruktivni partner, rekao je Vučić.

On je optužio Prištinu da sprovodi „postepeno etničko čišćenje“ na severu, na šta je Amanpur konstatovala da se sa tom ocenom ne slažu Evropska unija i SAD.

Ona je podsetila Vučića da je nakon pregovora u Ohridu rekao da nije potpisao sporazum jer ga „boli ruka“, i upitala da je da li ga i dalje boli ili je spreman na sporazum, na šta je Vučić tvrdio da je Srbija bila konstruktivna i da su to govorili i međunarodni predstavnici Žozep Borel i Miroslav Lajčak.

„Ja sam činio sve što sam našim prijateljima iz SAD i EU rekao da ću činiti, a postoji i srpski ustav i ja moram da ga poštujem“, rekao je Vučić.

Upitan da li podržava lidera Republike Srpske Milorada Dodika i destabilizaciju Bosne i Hercegovine, rekao je da podržava Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet BiH i da nikada to nije dovodio u pitanje.

Amanput je upitala Vučića i o tome što je teniser Novak Đoković na kameri posle jednog meča napisao „Kosovo je srce Srbije“, a predsednik Srbije je ocenio da je Đoković to napisao „od srca“ i da to mišljenje deli 99 odsto Srba.

U nedelju, 24. septembra je došlo do oružanog sukoba grupe Srba, predvođene doskorašnjim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, i Kosovske policije u selu Banjska na severu Kosova.

Tom prilikom ubijeni su jedan kosovski policajac i trojica Srba.

Radoičić je u pisanoj izjavi koju je javnosti pročitao njegov advokat, preuzeo odgovornost za sukob u Banjskoj, tvrdeći da vlasti u Beogradu nemaju nikakve veze s tim.

Zvaničnici u Prištini, s druge strane, tvrde da iza napada na Kosovsku policiju u Banjskoj stoji režim u Beogradu, i da je Radoičićeva grupa, između ostalog, obučavana i na vojnom poligonu Pasuljanske livade u centralnoj Srbiji. Vojska Srbije to negira.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu