PATRIJARH NA PROTESTU PROTIV PRAJDA: Siluju nam pamet, siluju nam dušu! Nećemo da nam niko nameće svoja pravila!

Obavezno pročitajte

Građani koji se protive Evroprajdu, išli su od Patrijaršije do Hrama Svetog Save u protestnoj povorci koju su nazvali „Litija za spas Srbije“. Posle molebana obratio im se patrijarh Porfirije koji je naveo da je za pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBTQ+ ideologija. Reporterka N1 javlja da nije bilo primetno prisustvo policije tokom šetnje, osim onih patrola koje su regulisale saobraćaj na ruti šetnje.

Na skupu je, pre šetnje, upućen poziv okupljenima, na molbu policije, da ne nasedaju na provokacije „neprijatelja“ ako ih bude. Zatim je pročitan „Oče naš“. Najavili su da će se sa ikonama okupiti istog dana ukoliko bude šetnje u sklopu Evroprajda i ukoliko MUP ne zabrani tu šetnju.

- Advertisement -

„Mi nikome ne namećemo naš način života i ne želimo da nam bilo ko, sa bilo koje strane sveta dolazi nameće svoj pogled na svet i svoje vrednosti. Nećemo da nam niko nameće svoja pravila, svoj pogled na svet, nećemo da nam bilo ko kaže šta mi treba da budemo, jer nama je mera Božija reč, zapovesti njegove“, rekao je patrijarh Porfirije, obraćajući se nakon molebana ispred Hrama Svetog Save.

Smatra da najezda novih sistema vrednosti „koji se nasilno i agresivno, ispod radara, nameću“ ima za cilj da uruše svaki civilizacijski poredak. Namera je, kako dodaje, da se poruše identitetski temelji. „Epilog ovih ideologija posthumanističkog društva nije samo da izgubimo ideju šta je muško i žensko nego da na kraju, opora reč je – da nas nove ideologije vode ka tome da nećemo moći sa sigurnošću da kažemo šta je to čovek. Mi smo im smetnja… Nije svaka sloboda spasonosna i smislena“, rekao je o slobodi izbora.

On je naveo da je za pravoslavne hrišćane neprihvatljiva LGBT+ populacija, ali da su protiv žigosanja u ime SPC.

„Protiv smo mržnje i žigosanja, nasilja u ime SPC. Mi im ne sudimo, Bog je sudija svima, molimo se za njih da spoznaju istinu Hristovu i zapovesti njegove. Ne mešamo se i to kako ko organizuje život, ali ne možemo prihvatiti lične slabosti i izbore koji nisu u skladu sa Božijim poretkom, a koji se nameću kao nova društvena norma i pravilo“, rekao je Porfirije.

On je dodao da ne mogu da prihvate da su „mediji, prosveta u službi pritiska tog LGBT inženjeringa“.

On je naglasio da crkva ne vodi „krstaški rat“, kako su neki to nazvali, navodeći da nije crkva otišla u drugu državu da im nameće svoj pogled na svet, svoj način života i svoje vrednosti.

„Pa ko vodi krstaški rat. Drugi su došli u našu kuću i nama propagiraju svoje ideje, nameću ih. Oni hoće da nam kažu šta treba da budemo i kakvi da budemo. Mi smo u ovoj priči oni koji su izloženi nasilju. Siluju nam pamet, siluju nam dušu. Hteli bi, ali neće moći“, istakao je patrijarh.

Ocenio je da je „duhu novih idelogija“ prepreka Hristos zbog vrednosti koje je postavio i da taj „duh novih ideologija želi, ako ne da ukloni, onda bar da razvodnji i relativizuje te vrednosti.

Istakao je da su se svi prisutni ispred Hrama svetog Save okupili tu danas „da budu ono što jesu, da budu ono što su im bili preci i isto ono što će im biti deca, ono što je Božja volja“, kao i da se mole za svetinju braka i jedinstvo.

On je istakao da ih sve povezuje jedna ista vera i jedan isti sistem vrednosti, po kom organizuju svoj privatni, porodični, društveni i kulturni život.

„Na tom sistemu vrednosti formiran je naš javni moral. Tim sistemom vrednosti gradimo odnose medju sobom, ali i sa drugima i drugačijima. Jednom rečju, gradimo i negujemo ono što jesmo, gajimo i negujemo svoj identitet. To je pravoslavni i hrišćanski identitet i jevanđeljski sistem vrednosti“, naglasio je patrijarh Porfirije.

Istakao je da oni ne žele da im bilo ko nameće šta treba da budu, već da im je jedina mera i kriterijum Hristova reč, koja im govori „šta je ustanovljeno kao prirodno, a šta je neprirodno ili protivprirodno“.

Poglavar SPC je istakao da već na početnim stranicama Svetog pisma Božja reč otkriva da je Bog stvorio čoveka kao muško i žensko i da je blagoslovio brak muškarca i žene, navodeći da je na takvom braku izgradjeno društvo i civilizacija kakva je danas.

„Sama reč porodica je jasna, ona nam kazuje da muško i žensko pokrenuti ljubavlju u želji da budu jedno stupaju u zajednicu da bi imali porodicu. Porodica je jedan od plodova braka izmedju muškog i ženskog“, naveo je on.

Ocenio je da su danas suočeni sa „talasima, cunamijem“ i najezdom mnogih novih sistema vrednosti koji se nasilno, agresivno ili ispod radara nameću sa ciljem da uruše svaki postojeći prirodni ili civilizacijski poredak i uspostave nova pravila.

Građani, sveštenstvo i monaštvo u povorci nosili su ikone, krstove, ali i Putinove slike, slike Draže Mihailovića, sveće, kandila… Povorci su se pridružile i organizovane grupe motociklista.

SourceN1

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu