PATRIJARH: Da nam Uskrs bude praznik nove nade

Obavezno pročitajte

„Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, braćo i sestre i draga deco duhovna, najveći je događaj u istoriji vidljivog i nevidljivog sveta, zato je on neponovljivi događaj, novo stvaranje, a za čoveka novo rađanje“, poručio je patrijarh Porfirije u Uskršnjoj poslanici.

Patrijarh Porfirije je naglasio da je najbitnije da „poznamo dubinu i visinu tajne Vaskrsenja, da u nju verujemo i njome se spasavamo“.Patrijarh: Apel za bratsku slogu, molimo se za obolele

– Ne dopustimo da nam praznik Vaskrsenja Hristova bude praznik običaja, kao što često čujemo, već praznik novog života, nove nade, nove tvari. Upravo na takvo slavlje i veselje poziva nas Crkva – poručio je patrijarh.

- Advertisement -

Pozvao je duhovnu decu „na radost Vaskrsenja, kako bismo odagnali od sebe tugu našeg života, tugu koja nas je, evo više od godinu dana, pritisla, tugu koja se uselila u svaku poru našeg života, tugu koja je mnoge kuće zatvorila“.

– Ustanimo, i veselimo se, i pobedonosno kličimo jedni drugima: Hristos vaskrse! – poručio je patrijarh Porfirije.

U Uskršnjoj poslanici, poručio je „duhovnoj deci koja žive daleko od ognjišta“ da čuvaju i jačaju unutarnje crkveno jedinstvo, a onda i nacionalno, jezičko i kulturno jedinstvo, kao i da pronađu snagu za bratsku slogu.

– Apelujemo na vas da uvek pred sobom imate divne primere vere i rodoljublja naših dičnih predaka i naših velikana koji, živeći u dalekom svetu, zadiviše svet u licu Tesle, Pupina i mnogih drugih – poručio je patrijarh Porfirije.Patrijarh Porfirije FOTO: PrintscreenPatrijarh Porfirije FOTO: Printscreen

Istakao je da se danas „posebno molitveno sećamo naše napaćene braće i sestara na Кosovu i Metohiji“, i pozvao ih da budu „čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi“.

– Možda ništa nije tako silno ujedinilo pravoslavne hrišćane sveta kao Кosovo i Metohija, simbol dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na pradedovskim ognjištima i otpora sili i nepravdi – poručio je patrijarh u Uskršnjoj poslanici.

Naglasio je da „naše misli i molitve lete svih ovih dana ka svima bolesnima, a naročito ka inficiranima koronavirusom, kao i ka svim lekarima i medicinskom osoblju, koji se samopregorno, rizikujući i svoj život, bore da spasu obolele od korone i drugih bolesti“, i podsetio da je prošle godine postojala nada da će zaraza brzo proći.

– Nažalost, ne samo da nije prošla već je i u ovoj godini nastavila da hara širom sveta. Danas se molimo za ozdravljenje svih obolelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih. Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajmo – poručio je patrijarh Porfirije.

Uskršnju poslanicu završio je molitvenom željom da Vaskrs, praznik nad praznicima, svi dočekaju i proslave u duhovnoj radosti i telesnoj kreposti, uz pozdrav: Hristos Vaskrse!

Ostavite komentar

Najnovije objave

Advokat Radoičića: Može da odgovara samo za posedovanje oružja

Goran Petronijević se dotakao u emisiji HitTvit na Televziji Pink i svog klijenta Radoičića, istakavši da opcija A može...

Još priča na sličnu temu