-0.2 C
Belgrade
petak, 21 januara, 2022

OVAJ PAJKAN SEJE STRAH PO POLICIJSKOJ UPRAVI: Radnici u strahu, ne znaju šta da rade!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Policijski službenici PU Prokuplje, koja kao uprava pokriva sve četiri opštine Topličkog okruga Prokuplje, Blace, Kuršumliju i Žitorađe, ne mogu da rade svoj posao, a kako tvrde, za to je kriv sadašnji načelnik Nenad Kaličanin.

Prema njihovim rečima, „on je zaveo strahovladu i služi se presijom, kako bi policajce držao u pokornosti“. Pored besmislenih premeštanja sa jednog posla na drugi, neretko se pokreću i disciplinski postupci bez osnova. Samo za prvih deset meseci u prošloj godini u ovoj upravi, kako nam je zvanično potvrđeno iz PU Prokuplje, pokrenuto je 75 disciplinskih postupaka, od čega su već četiri oslobađajuća, odnosno u korist tih službenika.PU Prokuplje, FOTO: Direktno.rsPU Prokuplje, FOTO: Direktno.rs

Da nešto ozbiljno ne valja u ovoj upravi govori i činjenica da je određeni broj policijskih službenika, podneo tužbe za mobing protiv načelnika. 

- Advertisement -

Kaličanin je već pet godina na ovoj funkciji i zamenio je dotadašnjeg načelnika Sinišu Blagojevića. 

– Kada je došao na ovu poziciju odmah je krenuo da mešetari. Premestio je sve inspektore i policijske službenike koji su godinama da kažemo držali određene oblasti i već bili dobro obučeni za taj posao, postavio neke svoje pulene, koji ne znaju da rade, a neke po kazni postavio na mesta za koja nisu osposobljeni. Promenio načelnike policijskih stanica i stalno sve drži na uzici i pod presijom kako bi slepo slušali njegova naređenja. Učinak rada je sve slabiji, jer policajci proste ne smeju da rade svoj posao, jer i za najmanju sitnicu pokreće disciplinske postupke, koji državu kasnije mnogo koštaju – kaže osoba koja je dobro upućena u dešavanja u PU Prokuplje. 

Naš sagovornik objašnjava da Kaličanin, koji bi trebalo da bude nestranačka ličnost, zapravo je najodaniji čovek lokalnog SNS sa kojima je neprestano u vezi i kroji sudbinu građana Prokuplja. 

- Advertisement -

– Ne mogu da vam opišem koliki je to pritisak, a oko njega je nekoliko pojedinaca koji izvršavaju njegove naloge. Ako odgovorno i savesno obavljaš posao, odmah si na meti onih koji su postavljeni da ne rade ništa i samo ispunjavaju naloge vlasti. Mnoge kolege, koji nemaju ni mrlju u profesionalnoj karijeri prošli su torturu i moram da priznam, ljudi se plaše da rade svoj posao, jer znaju da će da nadrljaju zbog toga. Mesecima na primer nemamo načelnika saobraćajne policije, jer niko „nije dostojan da bude postavljen na ovu funkciju“, odnosno, niko nije po njegovoj meri – dodaje naš sagovornik.Nenad Kaličanin, načelnik PU Prokuplje, FOTO: PrintscreenNenad Kaličanin, načelnik PU Prokuplje, FOTO: Printscreen

O Kaličaninu se mnogo priča u negativnom kontekstu, u nezvaničnim krugovima. Naši sagovornici svedoče da načelnik PU Prokuplje često koristi svoju poziciju za lične ratove i interese. Ipak, zvanično o njemu niko ne sme ništa da kaže. I dok policajci ćute, načelnik koristi svoju poziciju za privatne ratove, ili poslove. Primer za to je i tužba koja je postala glavna tema u Prokuplju, a koju je  Kaličanin podneo protiv navodno nesavesnih medicinskih radnika koji su lečili njemu blisku osobu.

Ona je umesto u Osnovno tužilaštvo gde po kategorizaciji pripada, podneta Višem tužilaštvu u Prokuplju, jer je Kaličanin „bliži“ sa Višim tužilaštvom. Pokušali smo da se u ovom tužilaštvu upoznamo sa samim predmetom, ali nam je rečeno da nisu u mogućnosti da nam dostave informaciju jer lice za koje tražimo informaciju nije saglasno sa tim. 

– Nismo u mogućnosti da Vam damo bilo kakvu informaciju, s obzirom na to da lice za koje tražite informaciju nije saglasno da se tražiocu da bilo kakva informacija vezana za njegovo pravo na privatnost – glasi odgovor Višeg tužilaštva u Prokuplju, čime je posredno potvrđeno da je tužba o kojoj govori čitav grad podneta ovom organu.

Žalili smo se i povereniku na ovo odbijanje da nam se dostavi informacija i čekamo povratni odgovor.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti