Opet poskupelo gorivo

Obavezno pročitajte

Objavljene su nove cene goriva. Litar dizela je skuplji za 4 dinara, a benzina za tri i nove cene u skladu su sa najavama, očekivanjima i dešavanjima na globanom tržištu nafte.

Cene nafte su već nekoliko dana u u porastu. Barelom se na međunarodnim tržištima jutros trguje po ceni nešto većoj od 83 dolara. Pre samo desetak dana cena je bila i ispod 80 dolara, a dva su razloga za trenutno poskupljenje koje može i nadalje da se očekuje i u svetu i u Srbiji.

- Advertisement -

Rast cena goriva posledica je sve težeg snabdevanje, s obzirom na smanjenu saudijsku proizvodnju i istovremeno blago jačanje sezonske letnje potražnje za gorivom, objašnjavaju analitičari „City Research“, dodajući da sada imamo i nove kineske podsticaje privredi koji su potisnuli u drugi plan očekivano podizanje kamatnih stopa u SAD-u i u evrozoni.

Podignuti troškovi zaduživanja već su zakočili ulaganja i ojačali dolar, što poskupljuje naftu za mnoge kupce.

– Cene nafte bi mogle kratkoročno oscilirati zbog još jednog Fedovog podizanja kamatnih stopa u ovoj sedmici, ali očekujemo da će manje snabdevanje zbog smanjene proizvodnje OPEK-a i pojačane špekulacije na tržištu o novim kineskim podsticajima podržavati njihov rast i u trećem tromesečju, pišu analitičari National Australian Banka.

SourceMediji

Ostavite komentar

Najnovije objave

MOMIR STOJANOVIĆ: Opomena vlastima da razmisle ko je oslonac srpske politike na KiM

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović misli da je događaj u Banjskoj "poslednja opomena vlastima u Beogradu da se...

Još priča na sličnu temu