Zašto Vučevićev format SNS još nije skockan?

Obavezno pročitajte

Miloš Vučević, novi predsedik SNS, još uvek nije skockao svoj format naprednjaka, iako posle izbora na tu funkciju 27. maja, najavio da će 24. juna biti izabrani i konstituisani stranački organi, zamenik predsedika, potpredsednici, Glavni odbor i Predsedništvo.

Tako formatiran SNS, je prema rečima Vučevića, karajem juna trebao da se priključi velikom patriotskom narodnom pokretu koji razumeju kao poziv i jačanje političkog frotna za državu, a čije osnovanje Vučić najavljuje već duže vreme.

- Advertisement -

Sagovornici Danasa smatraju da u stranci poput SNS, koju i dalje realno vodi Aleksandar Vučić, nije važno ko je zamenik niti potpredsednici, te da je Vučević, a ustvari Vučić, od konfiguracije stranke odustao jer nije siguran u kom pravcu će se odvijati priča o novom pokretu i da ne bi dodatno podelio stranku u kojoj već postoje trzavice i sukobi.

U međuvremenu Vučević obilazi odbore po Srbiji i razgovara sa članstvom i rukovodstvima tih odbora.

Politički anlitičar Dragomir Anđelković podseća da SNS nije klasična stranka, čak ni autoritarnog tipa.

– Takvu partiju je nekada predstavljao veliki SRS, iz koga su naprednjaci proizašli. Tamo je, uz autokratskog lidera kakav je bio Šešelj, ipak postojao niz relativno jakih igrača, koje je on koliko-toliko uvažavao. Uz to, radikali su imali i ideologiju. SNS nema ni nju već oportunistički skuplja ideološke elemente od dana do dana, niti ima bilo koga iole bitnog osim Vučića. Svi su tu potpuno u njegovoj senci i službi. Otuda, o SNS-u pre možemo da govorimo kao o Vučićevom političkom preduzeću – kojim on do krajnosti samodržački upravlja kao da je stopostotni njegov vlasnik – nego o stranci, objašnjava Anđelković za Danas.

Kako dodaje, i nekadašnji jugoslovenski diktator Josip Brzo Tito, pozavideo bi Vučiću na nedodirljivoj moći koju on tu ima.

– U takvim okolnostima nije bitno ni ko je, pošto je Vučić procenio da mu se isplati da na čelu svoje „partije“ umesto sebe postavi marionetu, nominalni predsednik SNS-a, kamoli ko je njegov zamenik, ko su potpredsednici ili članovi Glavnog odbora. Svi oni predstavljaju puke personalne kulise, bez kojih može da funkcioniše pomenuta politička firma. Zato se olako daju izjave o izborima novih kadrova, pa se od njih odustaje. Sve to je marginalno, ukazuje Anđelković.

Prema njegovim sudu, taj proces će Vučić, pravi gospodar SNS-a, sprovesti onda kada pomisli da mu marketinški najviše odgovara, jer drugu svrhu osim propagande i nema.

– Polazeći od toga, verovatno će čekati da vidi da li nastavlja projekat tzv. „Pokreta za narod i državu“ – koji bi predstavljao kamuflažu za već ozloglašeni SNS i jači lepak za vezivanje sadašnjih koalicionih partera naprednjaka – ili će od njega odustati. A kada, na osnovu skoro pa dnevnih ispitivanja pulsa javnosti, proceni šta će u vezi sa tim da radi, onda će izabrati nove funkcionere – statiste raznih rangova i pozicija, navodi Anđelković.

Slično misle i u Demostatu u kojem nam je rečeno, da je Vučević to najavio dok je Vučić još mislio da će 28. juna da oformi najavljeni pokret. Međutim, kako kažu, Vučić je u međuvremenu odustao od formiranja pokreta u tom roku budući da su mu njegova, ali i Demostatova, istraživanja pokazala da je SNS brend jači u odnosnu na maglovit pokret.

Kako dodaju, još ni Vučić ne zna hoće li na kraju zaista osnovati novi politilki entitet ili će pokret biti samo jop jedno ime preizborne koalicije. To je, kako navode u Demostatu, jedan od razloga zbog kojih još nisu formirani svi SNS organi.

Drugi razlog je taj što Vučić ne želi da talasa, odnosno podstiče dodatne podele i tržavice među naprednjacima koje postoje u lokalnim odborima i opštinskim odborima u kojima se bore dve ili tri struje, ali i u velikim javnim preduzećima i institucijama, pa čak i u sudovima.
Zato će, prema proceni Demostata, izbor organa moguće sačekati do posle izbore, budući da bi dodatne trzavice mogle da utiču na izborni rezultat.

U Demostatu podsećaju da je SNS već par puta proširivao sastav Predsedeništva i Glavnog odbora, da se sad više i ne zna koliko članova broje ovi organi, ne bi li se namirili inateresi svih visokih funkcionera koji imaju svoje kvote. Kako dodaju, ti funkcioneri, ako već nisu ili ne postanu potpredsednici, svakako očekuju neku vrstu nadoknade.

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

PETKOVIĆ: Priština jučerašnji događaj iskoristila kao povod za teror na severu KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da je Priština jučerašnji događaj iskoristila kao povod za...

Još priča na sličnu temu