MUP KRŠI ZAKON: Ne uplaćuje zaposlenima doprinose za PIO!

Obavezno pročitajte

Da je MUP sve manje bezbednosni sistem čiji je zadatak zaštita građana i njihove imovine, upoznati smo odavno, a svakim danom saznajemo da oni koji bi prvi trebalo da poštuju zakon, na sve načine se trude da ga zaobiđu, pa pribegavaju i takvim merama kao što je neuplaćivanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje uz zaradu, već po ispunjavanju uslova za odlazak u starosnu penziju, saznaje Direktno.rs!

Direktno.rs je već pisao o ogromnim troškovima po osnovu tužbi koje MUP isplaćuje svake godine, ali tu nije kraj. Nesavesnim i nezakonitim postupanjem, rukovodioci u MUP-u svakim danom zaposlene guraju u sve dublji ponor. O tome svedoče i naša saznanja da, od dolaska SNS na vlast, MUP izbegava da zaposlenima uz zaradu uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Te doprinose uplaćuje zaposlenom tek kada on (ona) ispune uslove za odlazak u starosnu penziju!

- Advertisement -

Na ovaj način direktno se krši zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koji propisuje da se doprinosi uplaćuju istovremeno sa isplatom plate zaposlenog, ali se krše i neke međunarodne konvencije koje je Srbija ratifikovala.

Iako MUP povlači ova sredstva za isplatu doprinosa iz budžeta, nejasno je gde ona završavaju, pošto se zaposlenima ne uplaćuju doprinosi za PIO. Poreska uprava, koja bi trebalo da kontroliše uplate doprinosa osiguranja, očigledno, bar kada je MUP u pitanju, svoj posao ne radi. Zakon je tu nedvosmislen, jer odgovorno lice iz MUP može biti gonjeno za krivično delo iz člana 163. Krivičnog zakonika Republike Srbije – „Povreda prava po osnovu rada i povreda prava iz socijalnog osiguranja“. Ali, kako „vrana vrani oči ne vadi“, od primene zakona, naravno, neće biti ništa.

Upravo tim kršenjem zakona, zaposleni u MUP dovedeni su u nezavidan položaj da strepe, jer sutra kad odu u penziju, u slučaju da država ne bude imala sredstava za isplatu doprinosa, moći će da tuže državu samo za poslednje tri godine neisplaćivanja doprinosa, dok će ostatak zastariti za eventualnu tužbu u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.

Direktno.rs u vezi sa ovim drastičnim kršenjem prava zaposlenih, pitao je nadležne u MUP-u zašto se doprinosi za PIO radnicima MUP-a ne uplaćuju svakog meseca, kao i gde završava taj novac, ali odgovor nismo dobili. Zanima nas i da li se i ministru policije ne uplaćuju doprinosi, ili je on „oslobođen“ jer je zaposlen u Vladi Srbije!


Možda je i njega oduvala „superćelijska oluja“, koja je bila aktuelna proteklih dana u Srbiji. Ta vremenska nepogoda će proći, ali posledice, one ekonomske, jesu i biće, nažalost, mnogo pogubnije za građane.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Petković o obdukciji ubijenih Srba: Šta Priština lažira, zašto je Euleks isključen iz istrage?

Ne zna se zbog čega Euleksu nije dozvoljeno da učestvuje u istrazi zajedno sa Kosovskom policijom prilikom pretresa nakon...

Još priča na sličnu temu