OGROMAN PROPUST U NOVOM SADU, DS: Gradska vlast podiže spomenik ubici

Obavezno pročitajte

Pokrajinski odbor Demokratske stranke u svom saopštenju naveo je kako se na spisku onih koji su streljani u Novom Sadu posle oslobođenja 1944. godine i kojima se, prema odluci gradske vlasti, podiže poseban spomenik, nalazi i ime Janoša Tota iz Rumenke.

Istorijske činjenice navode na to da je Janoš Tot pravosnažno osuđen na smrtnu kaznu zbog učešća u streljanju petorice braće Jovandić u dvorištu njihove kuće u Rumenačkoj ulici, 23. januara 1942. godine.

- Advertisement -

„Njegovo ime nalazi se na spisku „nevinih žrtava“ komunističkih vlasti 1944/45. godine koji je sastavni deo zvanične dokumentacije i obrazloženja odluke o podizanju spomenika na uglu ulica Ive Andrića i 1300 kaplara. Sporna odluka je doneta pre više od godinu dana, a zahvaljujući glasovima vladajuće većine u Gradskom parlamentu, nedavno su u budžetu Novog Sada izdvojena i sredstva za pokrivanje troškova izgradnje tog obeležja“, navode demokrate.

Demokrate su zatražile da se poništi odluka o podizanju spomenika i tako spreči rehabilitacija zločinaca i pripadnika okupacionih vojnih snaga čija su se imena našla na spisku među kojima su nevine žrtave.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu