OGROMAN PROPUST U NOVOM SADU, DS: Gradska vlast podiže spomenik ubici

Obavezno pročitajte

Pokrajinski odbor Demokratske stranke u svom saopštenju naveo je kako se na spisku onih koji su streljani u Novom Sadu posle oslobođenja 1944. godine i kojima se, prema odluci gradske vlasti, podiže poseban spomenik, nalazi i ime Janoša Tota iz Rumenke.

Istorijske činjenice navode na to da je Janoš Tot pravosnažno osuđen na smrtnu kaznu zbog učešća u streljanju petorice braće Jovandić u dvorištu njihove kuće u Rumenačkoj ulici, 23. januara 1942. godine.

- Advertisement -

„Njegovo ime nalazi se na spisku „nevinih žrtava“ komunističkih vlasti 1944/45. godine koji je sastavni deo zvanične dokumentacije i obrazloženja odluke o podizanju spomenika na uglu ulica Ive Andrića i 1300 kaplara. Sporna odluka je doneta pre više od godinu dana, a zahvaljujući glasovima vladajuće većine u Gradskom parlamentu, nedavno su u budžetu Novog Sada izdvojena i sredstva za pokrivanje troškova izgradnje tog obeležja“, navode demokrate.

Demokrate su zatražile da se poništi odluka o podizanju spomenika i tako spreči rehabilitacija zločinaca i pripadnika okupacionih vojnih snaga čija su se imena našla na spisku među kojima su nevine žrtave.

Ostavite komentar

Najnovije objave

SPREMA SE NAPAD NA JAKOVA MILATOVIĆA!

Kako nezvanično saznajemo iz krugova jedne od bezbednosnih službi iz regiona, Jakov Milatović je ozbiljno bezbednosno ugrožen i ne...

Još priča na sličnu temu