23.7 C
Belgrade
nedelja, 1 avgusta, 2021

RAZBIJANJE PORODICE: Od sutra u Crnoj Gori su legalni gej brakovi!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Počelo Razbijanje porodice u Crnoj Gori

Iako još postoje brojne nesigurnosti, gej parovi iz Crne Gore sa nestrpljenjem iščekuju dan kada će moći pred matičarem da kažu iz tvrde u LGBT Foruma Progres.

Zakon o partnerstvu pojedinaca istog pola sutra će stupiti na snagu. Iako će stupanje u životnu zajednicu biti moguće, LGBT parovi će morati još da sačekaju kako bi ostvarili sva prava iz tog zakona, jer nije usvojen niz podzakonskih akata.

- Advertisement -

Ceremonija sklapanja partnerstva pojedinaca istog pola neće se mnogo razlikovati od ceremonije sklapanja braka pred matičarem, tvrde u LGBT organizaciji. Ipak, matičari su nedavno prošli obuku kako bi im se približilo kako će u praksi izgledati sklapanje tih partnerstava.

crn

– U osnovi, istopolni parovi će pristupiti u opštinu da pred matičarem, uz prisustvo dva svedoka, sklope partnerstvo i ono bude upisano
Neke razlike će postojati, i to su uglavnom formalnosti pred matičarem koji će svoje obraćanje morati da prilagodi gej pojedincima , te neće biti “mladoženja možete poljubiti mladu” nakon što su oboje rekli da.

Sklapanje partnerstva u početku neće biti omogućeno u svim gradovima, već će ovi parovi partnerstvo sklapati u malom broju opština, prvenstveno u Podgorici.

- Advertisement -

– Danom stupanja na snagu zakona, istopolni partneri će moći, u malom broju opština, da svoje partnerstvo upišu u matični registar istopolnih partnerstava i dobiju uverenje o partnerstvu, dok će uživanje prava iz ovog zakona morati da sačeka usaglašavanje i donošenje određenog broja zakona i podzakonskih akata.

Moramo da naglasimo da se u nadležnim resorima ubrzano radi na određenim aktima – pravilnici i sl., te da se do 15. jula, dana stupanja na snagu zakona, određene činjenice mogu promeniti – objašnjavaju iz LGBT organizacije.

PO UGLEDU NA ZAPAD

KAKO navode u Progresu, Zakon je rađen po modelima koji već postoje u zemljama Zapadne Evrope, te neće biti suštinskih razlika u samim procedurama.

- Advertisement -
SourceNovosti
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti