27.8 C
Belgrade
četvrtak, 29 jula, 2021

SONJA BISERKO PO SRBIMA: Odgovornost nije individualna, Srbija je kriva za genocid u Srebrenici!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ekstremna levičarka i dalje neometano širi teorije zavere i lažne vesti, a njene najnovije izjave graniče se sa govorom mržnje…

“Srbija je bila logistička podrška genocidu u Srebrenici”

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je danas da je Srebrenica “traumatična tačka” za velikosrpske nacionaliste, jer je taj zločin genocida toliko dokazan da ga je nemoguće poricati.

SONJA BISERKO PO SRBIMA: Odgovornost nije individualna, Srbija je kriva za genocid u Srebrenici! 1
- Advertisement -

“Jasno je da je Srbija bila logistička podrška genocidu. Srbija mora da se odrekne te politike i da prizna novu realnost u regionu. Rat u Bosni i Hercegovini je od početka imao odlike genocidne politike, a Srebrenica je bila samo kulminacija”, kazala je Sonja Biserko za Al Džaziru Balkans .

Dodala je da ne vidi političku alternativu u Srbiji koja je sposobna da se odrekne velikodržavnog projekta.

“Oni smatraju da je ovo istorijski momenat da se realizuju ti ciljevi. Velikosrpski klerikalni nacionalizam je na delu već duže od jednog veka”, kazala je Sonja Biserko.

- Advertisement -

Prema njenim rečima, oni koji su najodgovorniji za ratne zločine se kriju iza celokupnog srpskog naroda.

“To je toksični narativ koji traje godinama i koji je formirao tako duboku svest da se u javnom prostoru negira i genocid i odgovornost za ratove. Srbija je daleko od bilo kakve mogućnosti da se suoči sa svojom odgovornošću i da normalizuje odnose sa svima u regionu”, kazala je Sonja Biserko i dodala da je odgovornost na aktuelnoj vlasti.

Ona je kritikovala i međunarodnu zajednicu, koja je u Dejtonu promovisala etnički princip, za koji je jasno da je poguban i zbog čega međunarodna zajednica snosi odgovornost.

“Međunarodna zajednica to sada i priznaje jer je Srebrenica uzeta kao opomena celokupnom čovečanstvu”, navela je Sonja Biserko.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti