18 C
Belgrade
недеља, 29 марта, 2020

NIKADA NE ZABORAVIMO: On je najmlađi heroji koji je položio život za Republiku Srpsku – večno mu hvala! (VIDEO)

Obavezno pročitajte

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako bi...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih zemalja.

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...

Spomenko Gostić. On je bio više od heroja. On je zauvek ostao dete, i ako detinjstvo nije imao. Ovo nije samo priča o Spomenku Gostiću, ovo je priča o hrabrosti, čojstvu, junaštvu, odlučnosti i plemenosti jednog dečaka koji bi mogao da posluži kao uzor mnogim ljudima u današnjim vremenima, kada smo pomalo i zaboravili šta pomenute reči znače.

Ovaj dečak, dečak samo po svojim godinama je jedan od najznačajnijih ličnosti sa prostora Balkana, nepravedno zaboravljen, nepravedno izbrisan iz istorije, nepravedno zapostavljen kada se govori o ratnim herojima, a zaslužio je da o njemu zna čitav svet.

Kratki intervju malog Spomenka

1992. godine započinje rat i uskraćuje mu sve radosti koje detinjstvo nosi sa sobom. U tom periodu živi skromno sa majkom Milenom u selu Jovići, blilzu Maglaja. Jovići su mahom bili okruženi naseljima sa većinskim muslimanskim življem, pa se nažalost, ubrzo našao na prvoj liniji fronta.

Ali ne, njegovo detinjstvo ne prestaje samo zbog zla zvano rat koje se nadvilo nad njegovim selom i njegovim životom. Na početku rata, u aprilu mu umire majka, ostaje da živi sa svojom bakom, ali mu je život na kraju uskratio i poslednje utočište. Baka je poginula u septembru 1992. godine u granatiranju sela od strane Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Dok moja noga ne kroči na Maglaj, ja ne idem odavde„, govorio je mali Spomenko kada mu se ukazala prilika da izađe iz užasa koji donosi rat i da nastavi normalan život u Parizu.

Ne, dečak je već dovoljno sazreo da je smatrao da je njegova dužnost braniti otadžbinu. Svoj put je nastavio u vojsci, ona mu je bila i zaštitnica i nada. Postao je kurir, a ubrzo je dostavljao hranu vojnicima. Brzo je pokupio simpatije vojnika koji su već bili zreli ljudi. Divili su mu se.

Neumorno je obavljao zadatke koje je dobijao, ali jednog dana je upao u minsko polje sa konjskom zapregom. Konji su nastradali, ali je Bog malog Spomenka sačuvao. Bio je lakše povređen, da bi mu se kasnije desila još jedna lakša povreda.

Muslimanske snage su izvršile ofanzivu na planinu Ozren, narod je krenuo da se provlači iz Jovića, ali ne i Spomenko. Ostaje da brani selo zajedno sa vojskom.

U martu 1993. godine po srpskim položajima krenule su da padaju granate od strane Armije Bosne i Hercegovine. Poginulo je pet vojnika, a mali Spomenko je teško ranjen. Tog kobnog 20. marta je podlegao povredama, u rodnim Jovićima, na brdu Vasići. Imao je samo 15. godina.

Sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju sela Jovići koje je pripalo maglajskoj opštini u sastavu BIH.

Dobio je nadimak Mali Obilić.

Spomenko Gostić 1978 – 1993

- Advertisement -

još članaka

Ostavite komentar

- Advertisement -
loading...

Najnovije vesti

NEMAČKA: Ubio se ministar finansija i nesuđeni premijer

Ministar finansija nemačke pokrajine Hesen Tomas Šefer pronađen je mrtav pored železničke pruge, a policija pretpostavlja da se radi o samoubistvu. Prema...

Iran oslobodio 100.000 zatvorenika

Iran je privremeno oslobodio iz zatvora oko 100.000 zatvorenika zbog virusa korona, saopštio je portparol sudske vlasti u zemlji Golamhosein Esmaili.

BILI BERON PREKINUO ĆUTANJE: ,,Srbi nedostajete mi, šteta, čekao nas je uzbudljiv plej-of!“ (VIDEO)

Košarkaš Crvene zvezde Bili Beron govorio je o potencijalnom nastavku košarkaške sezone. Zvezdin Amerikanac je neposredno pred zatvaranje...

DOKTOR KON: ”Srbija se nalazi u ratnom stanju” (VIDEO)

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se Srbija nalazi u ratnom stanju, i da bi zbog ozbiljnosti situacije podržao i zabranu...

PRSLOOK BAND PRIZNAO: Dr. Sandro je postao Kralj tuge

Danas se na Ju Tjubu pod izdavačkom kućom Grand pojavio novi singl Prslook Banda i spot za pesmu Kralj Tuge koji je...