MITROPOLIT NEOFIT ZAGRMEO: Neka niko ne propusti liturgiju, uprkos progonima!

Obavezno pročitajte

Svaka Liturgija koja se odsluži sada veoma je važna da se odsluži. Kako stvari stoje zbog bolesti i epidemije i zbog prevelikih mera koje su nametnute, svaka vaša služba i svako prisustvovanje, bilo u Hramu ili izvan njega, ispovedanje je vere. Svaki put kada se pričestite na tradicionalan (jedini pravi) način, na koji majka Crkva već vekovima želi da se pričešćujemo, to je ispovedanje vere.

Molim vas nastavite sa ovim ispovednim stavom. Neka zakon čini stvari zakona, a ljudi vere, stvari njihove vere. Ne živimo samo za zemlju već i za nebo. Kad nam nebo kaže nešto drugačije od zemlje, mi više volimo nebesko i kad čujete šta nas čeka, morate biti glupi, pa da ne volite malo fino i bez srama i podsmeha bilo kog novinara. Hiljadu puta da odem u zatvor, sve dok služim Liturgiju sa Vasilijem Velikim i dok služimo zajedno sa Svetim Serafimom Sarovskim.

Hiljadu puta. Ne jednom u zatvor, hiljadu. Zapamtite, dolazi veoma veliki praznik. Sveti Oci kažu da je on jednak Vaskrsu – Bogojavljanje.

Neka niko ne propusti liturgiju za Bogojavljanje. Gde god da je i što god da se desi. Niko od vas. I kako možete. I molim sveštenike da osveštaju kuće u našim selima. (Inače, u Grčkoj sveštenici odlaze po kućama na Bogojavljanje, da ih poprskaju svetom bogojavljanskom vodom.) Ako je nekada trebalo jednom, sada je sa epidemijom i progonom potrebno dva puta.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poslanik SPS za vreme Skupštine o KiM gleda porniće (FOTO)

Rasprava, uvrede, koškanje, pa i tuča - sve smo to videli na zasedanju Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji....

Još priča na sličnu temu