19.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

MIZOGENIJA NA DELU: Pitanje upućeno Kisić Tepavčević srozavanje stručnosti

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ zatražila je izvinjenje voditelja emisije „Fokus“ na Televiziji B-92 zbog pitanja upućenog doktorki Dariji Kisić Tepavčević koje su ocenile kao „uvredljiv čin srozavanja stručnosti i znanja“.

Voditelj Oliver Jakšić je zamenicu direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ pitao za komentar odluke da „jedna dama ode u Niš uz ministra (Branislava) Nedimovića“ kada je situacija tokom pandemije koronavirusa u tom gradu bila najteža.

- Advertisement -

Uz ocenu da je „ovo nešto najbliže ratnom stanju“ voditelj je rekao da se „mnogi pitaju“ da li je neko iz struke, ali muškog pola, mogao da ode „na liniju fronta u Nišu“.

Novinarke su u saopštenju pozdravile odluku Darije Kisić Tepavčević da odbije da odgovori na to pitanje.

Grupa uz to ukazuje da su „TV B-92 i Oliver Jakšić dužni izvinjenje ne samo doktorki, nego i svim ženama – naučnicama, epidemiološkinjama, zdravstvenim radnicama, ali jednako i pripadnicama oružanih snaga, vojske i policije i celokupnoj javnosti“.

- Advertisement -

Ocenile su da je Jakšićev „pokušaj pitanja“ bio „uvredljiv čin srozavanja stručnosti i znanja, ali i neukusno poređenje epidemije sa ratnim stanjem“, i poručile Jakšiću da „rat izgleda sasvim drugačije od epidemije virusa kovid-19“, te da su žene već vekovima sposobne za aktivno učešće i u ratnim stanjima.

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ osnovana je uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Fonda B-92 i čini je oko 30 novinarki iz nacionalnih i lokalnih medija u Srbiji koje se organizovano bore protiv nasilja prema ženama.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti