21 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

ŽIVOT SE VRAĆA U SRBIJU: Evo kada kreću sa radom kafići i javni prevoz

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Postepeno – Sve zabrane rada najverovatnije padaju do 11. maja, prvo zanatlijama i građevinarima, pa frizerima, teretanama i kafićima, a najkasnije tržnim centrima, razmatra krizni štab

Posle najdužeg policijskog časa tokom uskršnjih praznika, od čak 84 sata, građani Srbije će već od utorka početi da osećaju popuštanje rigoroznih mera protiv širenja koronavirusa.

- Advertisement -

Vlada Srbije je, prateći procene medicinske struke, juče usvojila nova pravila po kojima je penzionerima dozvoljena polusatna šetnja, a ostalima je zabrana kretanja skraćena za jedan sat – policijski čas će, umesto u 17, počinjati u 18 i trajaće do pet sati.

Uz to, u utorak će svoja vrata otvoriti zanatske i uslužne radnje, ali ne i one koje podrazumevaju blizak kontakt s mušterijama.

MERE KOJE OSTAJU: Ne menja se pravilo za odlazak u prodavnicu starijih od 65 godina (petkom ili subotom)

Posle više od mesec dana zabrane kretanje, stariji od 65 godina moći će da idu u polusatnu šetnju u periodu od 18 do jedan sat iza ponoći, i to svakog utorka, petka i nedelje, ne dalje od 600 metara od mesta stanovanja. Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, penzionerima će biti omogućena svakodnevna šetnja. Oni će i dalje imati poseban termin za nabavku namirnica petkom od četiri do sedam sati ili subotom od tri do osam časova, u zavisnosti od odluke koliko će trajati policijski čas tokom vikenda.

- Advertisement -

Predsednik Aleksandar Vučić je objasnio kako će pojedini segmenti iz nedelje u nedelju biti vraćani u normalan tok, ali uz stroga pravila distanciranja i zaštitne mere, poput maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava. Kako je upozorio, ukoliko se situacija s virusom pogorša, rigorozne mere će odmah biti vraćene.

Relaksiranje strogih pravila osetiće i ekonomija. Tako će od sutra (utorak) biti otvorene zanatske radnje – od krojača i obućara, vulkanizera, servisera, auto-mehaničara, do prodavnica tehničke robe i građevinskog materijala, auto-škola, knjižara… Vlada je juče pozvala poslodavce u oblasti građevinarstva da već danas nastave rad u punom kapacitetu.

Stroga kontrola

Planirano je da od 27. aprila počnu s radom radnje i frizerski saloni, i to prvo sve male radnje, osim onih u tržnim centrima, a zatim i ostale. U periodu do 4. maja očekuje se da prorade saloni, radnje i teretane, koje se prostiru na manje od 300 kvadratnih metara, dok se 11. maj okvirno navodi kao dan kada bi svoja vrata mogli da otvore i tržni centri, hoteli, banje i drugi turistički centri, kao i fabrike.

– Što se tiče fabrika, treba da se spreme da već od 4. ili 11. maja krenemo na posao. Fabrike u Češkoj i Nemačkoj počinju da rade, a potrebni su im delovi i ne smemo da zaostajemo – poručio je Vučić.

Između 4. i 11. maja najverovatnije će ponovo raditi i kafići i restorani, i to uz stroga pravila distanciranja.

Gradski i međugradski saobraćaj biće ponovo uspostavljen po fazama, a otvaranje aerodroma podrazumevaće strogu kontrolu zbog opasnosti od unošenja virusa spolja.

– Otvaranje međugradskog saobraćaja, kao i avio-saobraćaja, ići će postepeno, ali gledamo da ide što kasnije – rekla je dr Darija Kisić Tepavčević, uz upozorenje da je otvaranje granica „potencijalno unošenje rezervoara zaraze“.

- Advertisement -
SourceKurir
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti