KIM DŽONG UN: Vest koja trese planetu

Obavezno pročitajte

SAD prate informacije tajnih službi prema kojima je lider Severne Koreje Kim Džong Un u smrtnoj opasnosti nakon operacije, prenosi CNN izjavu neimenovanog američkog zvaničnika za koga navode da ima direktna saznanja o događaju.

Glasine o zdravlju Severnokrejskog lidera počele su da se šire kada je  propustio rođendan svog dede 15. aprila.

Kim Džong Un poslednji put viđen je četiri dana pre toga na sastanku vlade.

Još jedan američki zvaničnik potvrdio je CNN-u da postoji zabrinutost oko zdravstvenog stanja Kim Džong Una, ali da je teško proceniti ozbiljnost situacije.

alt="Kim"
North Korean leader Kim Jong Un attends the 5th Plenary Meeting of the 7th Central Committee of the Workers’ Party of Korea (WPK) in this undated photo released on December 31, 2019 by North Korean Central News Agency. 
KCNA via REUTERS

Južnokorejske onlajn novine Daily NK, fokusirane na događanja u Severnoj Koreji, objavile su da je Džong Un podvrgnut 12. aprila jednoj vrsti kardiovaskularnog zahvata zbog posledica pušenja, gojaznosti i previše rada.

Iako CNN ne može da potvrdi ove informacije, nezvanični izvor navodi da se severnokorejski lider posle tog zahvata oporavlja u vili u Hijangsanu pod lekarskim nadzorom.

Savet za nacionalnu bezbednost i kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe odbili su da daju komentar na pitanje CNN-a o stanju lidera Severne Koreje.

Južnokorejski mediji kažu da nisu tačni ti izveštaji.

CNN se takođe obratio CIA i Stejt Departmentu radi komentara i zatražio komentar od Južnokorejaca.

Severna Koreja strogo kontroliše informacije, pogotovo one koje su u vezi sa Kim Džong Unom, koga tretiraju skoro kao božanstvo, navodi CNN, a prema oceni analitičara, teško je proceniti da li su ove informacije o njegovom zdravlju istinite.

Mediji u Južnoj Koreji prenose, na osnovu neimenovanog severnokorejskog izvora, da je Kim Džong Un imao kardiovaskularnu operaciju i da se skoro u potpunosti oporavio, dok i dalje prima terapiju u bolnici Hjangsan, koja je “posvećena vladajućoj porodici”.

Zvaničnici u Ministarstvu Ujedinjenja i obaveštajne agencije Južne Koreje nisu mogli da potvrde ove navode, piše Rojters.

Južnokorejska agencija Jonhap navodi da je Kim Džong Un poslednji put snimljen 11. aprila na sastanku biroa Radničke partije.

SourceNovosti

Ostavite komentar

Najnovije objave

DRAGIŠIĆ SE PRAVDAO VOLOHONSKOM

Zoran Dragišić zv. Sijalica, profesor Fakulteta bezbednosti, u toku današnjeg dana kontaktirao je Vladimira Volohonskog, agenta GRU i lažnog...

Još priča na sličnu temu