15.7 C
Belgrade
subota, 1 oktobra, 2022

MINISTARSTVO STRAHA: Kon ponovo plaši ljude, dovoljno je samo jedno…

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kon o trenutnoj situaciji

Epidemiolog Predrag Kon kaže da tiho zadovoljstvo trenutnom epidemiološkom slikom postoji, ali da je daleko od toga da smo u povoljnoj situaciji.

Doktor Predrag Kon ističe da brojevi još uvek pokazuju da nigde nemamo „nulu“.

- Advertisement -

– Juče je Kikinda malo izletela, bio je nešto veći broj slučajeva. To samo pokazuje da smo mi u jednoj nesigurnoj epidemiološkoj situaciji i da će tako biti dok god je virusa – upozorava doktor on.

Naglašava da je dovoljno jedno slavlje ili bilo kakvo okupljanje na kojem dođe do ozbiljnijeg prenosa virusa da izazove neočekivan skok broja zaraženih.

– Sada smo oprezniji sa prognozama iz jednostavnog razloga – očekivali smo tokom leta značajan pad prenošenja i obolevanja, a dogodilo se upravo obrnuto i to je dosta uzdrmalo ne samo nas, nego i čitav svet – kaže.

- Advertisement -

Iako epidemiologe brine „sudar“ Covida-19 i sezonskog gripa, koji se očekuje na jesen, doktor Kon kaže da na južnoj hemisferi, gde je sada zima, virus gripa nije drastično prisutan.

Na pitanje o vakcini koju je registrovala Rusija, doktor Kon kaže da imamo Agenciju za lekove i medicinska sredstva koja krajnje aktivno prati sva istraživanja.

– Niko još nije ovde podneo zahtev za registraciju vakcine. Imamo vrlo jasne propise po tom pitanju. Opreznost po pitanju bezbednosti vakcina je nužna. Prisutan je i pritisak da vakcina što pre bude dostupna i sad tu treba naći najbolje rešenje – objašnjava Kon.

Doktor ističe da je pritisak koji trpe lekari koji rade na lečenju pacijenata „istorijski“ i da najviše što stanovništvo može da učini jeste da poštuje meru nošenja maski jer ona daje rezultate.

– Sada uzimamo u obzir sve najgore varijante. Jednom smo se opekli, iako je bilo upozorenja Svetske zdravstvene organizacije, ali je duboko u nama lekarima da se respiratorne bolesti ne šire preko leta. Sada smo videli da i to može da se desi. Više ne razmišljamo o tome da će doći do prestanka prenošenja sve dok se ne stvori kolektivni imunitet – objašnjava.

Ističe da bi stvaranje kolektivnog imuniteta bez vakcinacije trajalo više godina, pa se od vakcine mnogo očekuje.

– Upozoravajuće je da se čudo očekuje od vakcine, a čuda uglavnom nema. I vakcina koja dođe neće davati baš najbezbedniju i najsigurniju zaštitu, ali to je trenutno najbolje što svet može da očekuje.

- Advertisement -
SourceEspreso
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti