26 C
Belgrade
nedelja, 20 septembra, 2020

ODLUČENO: Evo kolika je kazna za nenošenje maski

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Maske i kazne

Obavezno nošenje maski jedna je od najvažnijih epidemioloških mera u Srbiji, čak su članovi Kriznog štaba govorili da je to zamena za karantin koji je bio glavna mera tokom prvog pika koronavirusa. Ipak, do sada nijedan građanin nije prekršajno kažnjen zbog kršenja te obaveze, jer nije jasno ko je ovlašćen da prekršajno goni one koji krše naredbu Kriznog štaba.

alt="maska"

Policija i komunalna policija upućuju na sanitarnu inspekciju kao nadležni organ, dok sanitarna inspekcija pojašnjava da je nadležna samo za pravna lica.

- Advertisement -

Formalno naplata kazni od pet hiljada dinara za nenošenje maski u zatvorenom prostoru počela je još početkom jula, odnosno posle grejs perioda od nedelju dana koje je dalo Ministarstvo zdravlja, u kome su nadležni organi samo upozoravali građane.

Grejs period se po svemu sudeći nastavio, jer nije jasno koji državni organi je ovlašćen i odgovoran da kontroliše nošenje maski.

„Niko ne kontroliše. Jedino ako ste u nekoj banci ili ustanovi onda kontrolišu službenici. Ali, policija ne. Ja vam to kažem kao neko ko radi na ulici i gleda svaki dan šta se dešava“.

- Advertisement -

„U prevozu bi trebalo da kontrolišu. Ima ko ulazi bez maske“.

„Iz Valjeva sam i mogu da kažem da nema mikakve kontrole u mom gradu, a koliko vidim ni ovde u Beogradu“.

Komunalna milicija, kako je ranije saopštila, ovlašćena je samo da upozorava građane i da asistira sanitarnoj inspekciji, dok ta inspekcija Ministarstva zdravlja saopštava da može da kažnjava samo pravna lica koja ne spovode meru.

„Podneto je ukupno 102 zahteva sudiji za prekršaje – 99 zahteva sudiji za prekršaje u objektima ugostiteljstva i tri zahteva sudiji za prekršaje u objektima za promet hrane. Za uočene nepravilnosti doneto 133 rešenja za otklanjanje istih“, navedeno je u Ministarstvu zdravlja.

- Advertisement -

Čak se ni članovi Kriznog štaba ne slažu da li treba prekršajno kažnjavati građane. Dok epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević  računa na samosvest građana, njen kolega Predrag Kon misli da ako već postoji zabrana, mora da postoji i organ koji kontroliše njeno sprovođenje sa sredstvom prinude.

„To je opet pitanje gde ja postavljam pitanje, dakle, nije dopušteno da se nešto ne sprovodi, ako je postavljeno kao obavezno“, navodi Kon.

S druge strane, Kisić Tepavčević pita: „Pa zar nije najveća kazna ako neko dobije koronu i razboli se? Jel treba veća kazna od te?“

„Ne, ne. Mora da se kontroliše! Mora da se nađe način! To što nema načina ja isto kritikujem“, kaže dr Kon.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ostavlja mogućnost Vladi da uvede kazne od čak 20 hiljada dinara za nenošenje maski, ukoliko je njihovo nošenje naređeno. Međutim, zakon nije precizirao koji organ bi trebalo da bude nadležan za kontrolu.

SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

PROTIV FARMAKOMAFIJE: Indija otkrila prvi test za detekciju korone!

Indija dobila sva odobrenja za upotrebu tata krispr testaIndija je pronašla nov test za virus korona, koji prepoznaje...

(VIDEO) AMFILOHIJE ZAPEVAO U KUČIMA:“Kad se vojska srpska, majčice, na Kosovo vrati!“

Amfilohije zapevaoMitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posetio je danas selo Brskut, u Kučima, povodom slave crkve Roždestva Presvete Bogorodice, gde...

ALBANSKI ISTORIČAR PROTIV ALBANSKE ISTORIJE: „Car Dušan i car Lazar – skandalozno“

Albanski istoričar se oglasioAlbanskii istoričar i pisac Jusuf Budžovi izjavio je da je istorija Kosova i Albanije u...

DA LI STE ZNALI? Šta znači pojam “četnik” i zašto su LOBANJA i ukrštene kosti njihov simbol?

Četnik, kako i zaštoSvi ste već svesni toga da naši neptrijatelji, bilo nacionalni, bilo ideološki, širom Balkana poistovećuju...

ŠOK: Nadal ispao u Rimu, Đokoviću se otvara put ka tituli! (VIDEO)

Rafael Nadal izgubio je i četvrtfinale (2:6, 5:7) i titulu Rima! Bolji od njega bio je momak koga je čak devet...