MILO UDARIO NA SRBIJU, IZVREĐAO POKOJNOG AMFILOHIJA: Osuo drvlje i kamenje na Beograd i SPC

Obavezno pročitajte

Crnogorski predsednik i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović ne prestaje sa napadima na Srbiju. On sada tvrdi da bi zvanični Beograd hteo preko svojih „političkih trupa“ da upravlja Crnom Gorom, te da Srbija u Nikšiću sprema – Kosovski boj. On je usput napao i pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, dok je za SPC rekao da je „druga linija uticaja velikosrpskog nacionalizma na izborni proces u Crnoj Gori“.

milo,
Milo Đukanović

Lider DPS tvrdi da Beograd nervira to što njegova stranka ne gubi podršku javnosti kako su očekivali.

Za sve mu krivi Srbi

– Zato se u Nikšiću spremaju na Kosovski boj. Zvanični Beograd je rezultate crnogorskih izbora protumačio „logikom osvajača“, a predsednik Srbije svojatanjem crnogorske istorije želi da premosti nedostajući deo istorije Srbije – naveo je Đukanović.

Dodao je da se može reći da je nervoza u sada jedinoj centrali Demokratskog fronta (DF) – u državnom vrhu Srbije – u porastu.

– Tim pre što ni nova vlada Crne Gore ne igra po njihovim taktovima – rekao je Đukanović.

Kako kaže, zvanični Beograd bi hteo čistiji model, da preko svojih političkih trupa upravlja Crnom Gorom.

Govoreći o namerama i resursima koje navodno koristi srpski predsednik da bi ga uklonio s vlasti, Đukanović kaže da se „precenjuju kapaciteti predsednika Srbije“, čime se, kako navodi, ide naruku „njegovoj (Vučićevoj) iluziji kako je nadomak cilja da osvoji Crnu Goru“.

Optužujući Srbiju da „kontinuirano produkuje nezdrave odnose sa susedima“, Đukanović kaže da je to „opasna igra“, koju devedesetih „nisu uspeli da kontrolišu ni veći politički igrači od današnjih“.

– A znamo kako je završila: u genocidu i u Hagu – tvrdi Đukanović.

Nož u leđa

Pokojnog mitropolita Amfilohija je označio kao „nepopravljivog velikosrpskog nacionalistu, nesklonog Crnoj Gori kao nezavisnoj državi; negatora crnogorskog nacionalnog identiteta, poznatog i po uvredama prema manjinama“.

Milan Knežević iz Demokratskog fronta za Kurir ocenjuje da je Đukanović poslednja osoba koja može da govori o velikosrpskom nacionalizmu i bilo kakvom nacionalnom narativu, budući da je, kako kaže, poslednjih 30 godina svoje vladavine promenio toliko nacionalnih i identitetskih dresova da više ni sam ne zna koji dres trenutno nosi:

– Upravo je on 1988. na kosovskom talasu prognanih Srba i Crnogoraca, koji su došli da protestuju u tadašnji Titograd, poslao jasnu poruku da će svim ustavnim sredstvima braniti pravo srpskog i crnogorskog naroda da ostane na KiM. To mu pak nije smetalo da 20 godina kasnije zabije nož u leđa Srbiji i prizna tzv. državu Kosovo i kasnije glasa za njeno učlanjenje u Unesko.

Ukinuta presuda, Dikić na slobodi

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je prvostepenu presudu u slučaju poznatom kao „državni udar“. Prvostepenom presudom za navodni „državni udar“ s ciljem svrgavanja tadašnje vlasti sa aktuelnim predsednikom Đukanovićem na čelu na izborni dan 2016. godine, osuđeno je više lica, među kojima su lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i bivši general Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić. Dikićev advokat Dušan Jovović izjavio je za podgoričke Vijesti da će njegov branjenik napustiti zatvor u Spužu.

Priveden Milov kum

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović saopštio je na Tviteru da su u Podgorici privedeni Dragan Brković, vlasnik „Vektre“ i kum Mila Đukanovića, kao i još četiri osobe.

– Biće zanimljivo. Nulta tolerancija na korupciju – napisao je Abazović i najavio da će uskoro biti i dopunjene krivične prijave dokumentima do kojih se došlo. On je ovom objavom praktično saopštio da je nastavljena akcija privođenja u okviru afere „Abu Dabi fond“.

Inače, Brković je, nakon privođenja i saslušanja, pušten.

SourceKurir

Ostavite komentar

Najnovije objave

DRAGIŠIĆ SE PRAVDAO VOLOHONSKOM

Zoran Dragišić zv. Sijalica, profesor Fakulteta bezbednosti, u toku današnjeg dana kontaktirao je Vladimira Volohonskog, agenta GRU i lažnog...

Još priča na sličnu temu