30.8 C
Belgrade
sreda, 4 avgusta, 2021

MILO SMIŠLJA PSINE: Ko ima koronu, ne može da glasa

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Milo i nova pravila

Građani sa biračkim pravom, koji na dan izbora 30. avgusta budu na bolničkom lečenju, usled infekcije korona virusom, kao i oni u karantinima van mesta prebivališta, neće moći da ostvare pravo glasa, saopšteno je iz Državne izborne komisije, piše RTCG

DIK je sinoć jednoglasno usvojila tehničke preporuke za održavanje izbora radi epidemiološke zaštite birača.

- Advertisement -

Kako kaže portparol Mersudin Dautović, svesni su da to nije u skladu sa ustavom zagarantovanim pravom, ali je zbog epidemiološkog rizika morala biti doneta takva odluka.

Posle dugotrajnog rada na tehničkim preporukama za održavanje izbora radi epidemiološke zaštite birača, i konsultacija sa NKT-om i Institutom za javno zdravlje, Državna izborna komisija sinoć ih je i usvojila. I to, kako kaže portparol Mersudin Dautović, jednoglasno.

“Cilj preporuka je zaštita zdravlja građana CG, odnosno birača, svih učesnika u izbornom procesu”, kazao je Dautović za TVCG.

- Advertisement -

Ono što je najviše zaokupljalo pažnju, kako DIK-a, tako i javnosti, bilo je pitanje kako će glasati osobe obolele od Kovid-a 19.

Nemaju pravo glasa ni lica u samoizolaciji

“Lica u samoizolaciji, pozitivna i negativna, moći će da ostvare svoje biračko pravo u skladu sa zakonom o izboru odbornika i poslanika i pravilima o glasanju putem pisma. Uz dodatne mere epidemiološke zaštite”, navodi Dautović.

milo,
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

To se ne odnosi na obolele od kovida na bolničkom lečenju.

“Nažalost, licima koja su na bolničkom liječenju, a obolela su od korona virusa, ovaj put nismo u mogućnosti da izađemo u susret. Jer je opšta preporuka i ocena NKT-a, da se radi o crvenim zonama i zaista bi svaki ulazak u takvim ustanovama predstavljao visok rizik.”

No, neće samo njima biti uskraćeno ustavom zagarantovano pravo.

“Moći će da glasaju samo lica koja se nalaze u karantinu koji se nalazi na teritoriji opštine gde lice ima prebivalište, odnosno nalazi se na biračkom spisku. Lica koja su sa teritorije druge opštine nažalost neće moći da ostvare svoje biračko pravo”, kaže Dautović.

MILO SMIŠLJA PSINE: Ko ima koronu, ne može da glasa 1
- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti