MILO NIJE POPUSTIO: Zakon o veroispovesti stupio na snagu

Obavezno pročitajte

Uprkos tome što je izazvao nemir među Srbima, protivljenje Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i opozicije, u Crnoj Gori je stupio na snagu sporan Zakon o slobodi veroispovesti, javlja RTCG.

Usvajanjem ovog zakona prestaje da važi dosadašnji Zakon o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine.

- Advertisement -

Advokat Nikola Martinović kaže da će se od SPC tražiti da dokaže pravo imovine na pojedinim objektima. Predviđa da bi ceo postupak dokazivanja i registrovanja SPC u Crnoj Gori mogao da traje najduže godine dana.

Crnogorske vlasti uveravaju da novi zakon garantuje punu slobodu veroispovesti svim vernicima i ravnopravan položaj svih verskih zajednica u Crnoj Gori, kao i punu slobodu uverenja svim građanima koji nisu vernici. Pomenuti zakon predviđa da će svi verski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina. Zakon predviđa i da ako bilo koja verska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekad ili danas važećih propisa postala vlasnik neke imovine, država će to priznati i poštovati.

CRNA GORA NEGIRA SVOJU ISTORIJU

Patrijarh Irinej rekao je da Zakonom o slobodi veroispovesti vlasti u Crnoj Gori žele da oslabe svest o srpskom poreklu i imenu i što može da bude još tragičnije onda sutra to mogu da primene i vlasti na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Irinej: Crna Gora negira svoju istoriju

Patrijarh je rekao da Crna Gora poriče i negira svoju istoriju.

„Naši odnosi su uvek bili bratski, jedan narod, nažalost, tu se umešala politika, znamo čija, znamo zašto sa željom da Crnu Goru odvoji od Srbije i, ono što je najtragičnije što se ne može objasniti i opravdati, Crna Gora je priznala Kosovo Šiptarima, kao i učešće predsednika Crne Gore na Kosovu u nekim fazama s drugima kad su u pitanju Kosovo i Srbija“, rekao je patrijarh za frankfurtske Vesti

Ostavite komentar

Najnovije objave

PJONGJANG: Svako mešanje u naše operacije sa izviđačkim satelitima je objava rata

PJONGJANG – Severna Koreja je danas saopštila da će svako mešanje u svoje operacije sa izviđačkim satelitima smatrati objavom rata...

Još priča na sličnu temu