ZAJEBAVAJU SIROTINJU: Milioneri izašli na ulice da protestuju protiv milijardera!

0
716

NJUJORK: Grupa milionera izašla je u ponedeljak na ulice protestujući ispred domova Džefa Bezosa, vlasnika Amazona i najbogatijeg čoveka na svetu, u Njujorku i Vašingtonu.

Protest koji su organizovali Patriotski milioneri, koalicija bogatih pojedinaca koji se zalažu za progresivnu promenu politike, organizovan je povodom obeležavanja Dana poreza, kada Amerikanci podnose prijave za porez na dohodak saveznoj vladi, preneo je „Gardijan“.

Grupa je, takođe, želela da istakne plan američkog predsednika Džoa Bajdena za povećanje poreza na korporacije i Amerikance koji zarađuju više od 400.000 američkih dolara godišnje.

Patriotski milioneri, čiji članovi ostvaruju prihode veće od milion dolara ili imaju imovinu vredniju od pet miliona dolara, protestovali su ispred Bezosovih domova sa bilbordima na kojima je pisalo „Prestanite. Oporezujte bogate“.

„Imamo nekoliko bogatih ljudi i puno siromašnih, a to ne ide“, rekao je Moris Perl, predsednik odbora Patriotskih milionera i bivši izvršni direktor BlekRoka, za britanski list.

To nije način na koji se može voditi održivo društvo, istakao je on.

Bezos je rekao da podržava povećanje stope poreza na dobit, ali već duže vreme organizuju se protesti zato što Amazon izbegava plaćanje poreza.

Prema proračunima progresivnog Instituta za oporezivanje i ekonomsku politiku, u februaru 2020. godine Amazon je platio samo 9,4 odsto savezne stope poreza na dohodak, manje od polovine od zakonom propisanih 21 procenata.

Administracija Džoa Bajdena predlaže povećanje stope poreza na dobit sa 21 na 28 odsto, delimično poništavajući smanjenja poreza koja je progurao bivši predsednik Donald Tramp.

Dok Tramp i republikanci u Kongresu nisu usvojili smanjenje poreza 2017. godine, najviša američka stopa poreza na dobit iznosila je 35 procenata.

Ostavite komentar