LONČAR: Evo koji uslovi treba da se steknu za ukidanje vanrednog stanja

Obavezno pročitajte

Ministar zdravlja u Vladi Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je neophodno da postoje uslovi da dođe do ukidanja vanrednog stanja, odnosno kontinuiran pad broja novoobolelih.

“Neophodno je da dođe do pada broja oobolelih minimum dve nedelje, da bude ispod 5 odsto obolelih, da se smanjuje broj ljudi na respiratoru”, rekao je ministar, a preneo B92.

- Advertisement -

On je dodao da nije moguće predvideti kako će se situacija razvijati u narednim nedeljama, pa da zato mora da se prati čak i na dnevnom nivou.

Lončar: Nema odugovlačenja

“Sigurno je da niko neće odugovlačiti, ako sazri situacija da se mere ublaže”, rekao je Lončar.

On je rekao da je u protekle dve nedelje zaposleno više od 2.500 lekara i medicinskih sestara, koji su prethodno bili na specijalizaciji ili koji su imali ugovore na određeno vreme.

On je na TV Prva izjavio da zdravstveni sistem Srbije trenutno zapošljava preko 100 hiljada ljudi, koji su morali da se brzo prilagode novonastaloj situaciji od kada je registrovan prvi pacijent pozitivan na korona virus.

“Bilo je neophodno napraviti novu organizaciju, obezbediti dovoljno ljudi, obučiti te ljude da rade i ustanoviti sistem koji će da da rezultat”, rekao je Lončar.

Odgovarajući na pitanje zašto se skoro dve nedelje nije pojavljivao u javnosti, Lončar je rekao  “da je imao mnogo posla”.

Lončar rekao da je struka zadužena za vodjenje situacije, za preporuke, odnosno krizni štab odlučuje o strategiji i merama koje će da se preduzimaju, nakon čega Ministarstvo zdravlja sprovodi te mere.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu