KORONAVIRUS I U SNOVIMA: Evo šta o tome kažu psiholozi i psihijatri

1
537

Da li teško zaspite, ružno sanjate, budite se nenaspavani i nervozni? Sigurno je da niste jedini. Stresne informacije koje naš mozak pokupi i akumulira tokom dana, manifestuju se i u vidu noćnih mora.

Društvene mreže gore od objava okupljenih pod heštegom #pandemicdreams. Korisnici razmenjuju najneobičnije snove i noćne more, kao i iskustva sa snovima koji su obeleženi strahom, nesigurnošću i nekim novim svetovima.

Stručnjaci ističu da je to u ovoj situaciji sasvim normalna pojava, piše Si-En-En.

Snovi i stres

snovi,

Stresne informacije koje naš mozak pokupi i akumulira tokom dana, manififestuju se u obliku noćnih mora.

– Vrlo je moguće da naš mozak traži manje stresno razdoblje. Baš kao kad ne možete da se opustite i pokušavate da mislite o o lepim stvarima i događajima – ističe prof. dr Meir Kriger sa Univerziteta Jejl.

Stručnjaci, ipak, ne mogu sa sigurnošću da kažu zašto sanjamo. 

– Postoji jedna evolucijska teorija prema kojoj mozak koristi snove kako bi iskušao različite scenarije koji bi u stvarnom životu bili riskantni ili preteći po život – kaže profesor psihologije Džejson Elis, sa Univerziteta Nortumbrija.

Druga teorija je ona o „sakupljanju sećanja“ koja sugeriše da tokom sna naš mozak vrti nove informacije koje je prikupio tokom dana i oblikuje ih u nova sećanja ili ih pak jednostavno slaže i pridodaje onome što već znamo.

– Kad posmatramo ljudski mozak tokom sna, vidimo razliku između faza u kojima neko sanja i u kojima ne sanja – dodaje profesorka.

Treća teorija koja moža i najbolje objašnjava „beg“ i koja bi u neka bolja vremena objasnila san kao „regulaciju raspoloženja“. San tu dođe kao način rešavanja problema koje iskusimo tokom dana.

Zato, tokom pandemije ništa neobično nije sanjati detinjstvo i neka srećnija vremena. To je samo mehanizam kojim se branimo od crnih vesti s kojima se suočavamo tokom dana. Noćne more su rezultat upravo tih vesti, idu u prilog teoriji o prikupljanju i procesiranju informacija.

Neki od saveta koje nude stručnjaci su da ugasite mobilne telefone par sati pre odlaska na spavanje, kao i da ne gledate u bilo kakav ekran.

Ostavite komentar