9 C
Belgrade
nedelja, 24 oktobra, 2021

LJUBI GA TATA FAHRI: Kako baš Vučićevi ortaci u „Pandorinim papirima“?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Velika prašina se podigla nakon objavljenog istraživanja pod nazivom „Pandorini papiri“ u kojem je učestovalo 600 novinara širom sveta. Međunarodna novinarska istraga otkrila je brojne afere vezane za svetske lidere i funkcionere. Među njima se nalaze i bliski saradnici i prijatelji predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Pandorini papiri“ otkrili su povezanost više desetina sadašnjih i bivših državnika, ali i drugih svetskih funkcionera sa takozvanim ofšor kompanijama koje se koriste u poreskim oazama, često da bi se prikrile određene kriminalne radnje i trajno pomerile ogromne svote novca. Zanimljivo je samo baciti pogled na ljude koji su pomenuti u ovim dokumentima, a simptomatično je da pojedinci imaju veze i sa Aleksandrom Vučićem.

Siniša Mali

- Advertisement -

U istraživanju „Pandorini papiri“ učestvovao je i KRIK koji je potvrdio svoja saznanja iz 2015. godine da je tadašnjih gradonačelnik Beograda, a sadašnji ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 stana na bugarskom primorju.

Iako je Mali pre šest godina demantovao da ima bilo kakve veze sa pomenutim stanovima, KRIK je došao do podataka da je ministar finansija kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime.Siniša Mali FOTO: BetaSiniša Mali FOTO: Beta

Britanska Devičanska Ostrva, ostrvska država u Karipskom moru u kojoj je Mali osnovao kompanije, važe za čuveni poreski raj koji koriste političari, tajkuni i kriminalci da skrivaju imovinu. Zahvaljujući netransparentnosti u ovoj zemlji, vlasnici kompanija mogu svoj identitet da drže u tajnosti.

- Advertisement -

To se upravo dogodilo u ovom slučaju. Prvo je „Trident Trust“ (agencija za osnivanje ofšor firmi) za Malog registrovao dve ofšor kompanije: „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“, a one su zatim kupile dve firme u Bugarskoj – „Erma 11″ i „Erul 11“ – koje su u svom vlasništvu imale apartmane.

U dokumentima o kupoprodaji stanova, Mali je bio naveden kao direktor ofšor kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva, pa su ga tako novinari KRIK-a ranije povezali sa ovim nekretninama.

Nikola Petrović

Osim Siniše Malog, u „Pandorinim papirima“ pojavljuje se i kum Aleksandra Vučića Nikola Petrović. U tekstu OCCRP-a (Projekat za prijavljivanje organizovanog kriminala i korupcije) navodi se da je Petrović postao vlasnik kompanije sa britanskih Devičanskih Ostrva, koja je osnovana 2016. godine, preko švajcarske konsultantske kuće „Fidinam and Alcogal“. Navodi se da prilikom osnivanja kompanije, Petrović nije obavestio Alcogal da bi se mogao smatrati politički eksponiranom osobom, iako je toliko blizak sa predsednikom, a to je naveo i njegov advokat (da nije politički eksponirana osoba).Nikola Petrović FOTO: PromoNikola Petrović FOTO: Promo

Međutim, nakon formiranja kompanije, Alcogal je otkrio njegovu političku poziciju i zatražio bankovno referentno pismo. U tekstu se dalje navodi da je švajcarska advokatska kancelarija odbila ovaj zahtev konsultantske kuće, nudeći da sami napišu referentno pismo, što je Alcogal prihvatio.

Petrović je držao kompaniju u tajnosti od srpskih zvaničnika i nikada je nije prijavio, kao što zakon nalaže.

Milo Đukanović

Donedavni Vučićev prijatelj predsednik Crne Gore Milo Đukanović se takođe našao kao akter ove istrage, zajedno sa sa svojim sinom Blažom.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, objavljeno je na sajtu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).Milo Đukanović FOTO: PrintscreenMilo Đukanović FOTO: Printscreen

Sin predsednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dve skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Toni Bler

Bivši britanski premijer i Vučićev savetnik Entoni Toni Bler javno se zalagao protiv izbegavanja plaćanja poreza. Pandorini papiri sada otkrivaju da su Bler i supruga došli do zgrade vredne 7,6 miliona evra tako što su kupili ofšor firmu koja trguje nekretninama i to od porodice bahreinskog ministra Zajeda bin Rašida al Zajanija.Toni Bler FOTO: Pritnscreen/YoutubeToni Bler FOTO: Pritnscreen/Youtube

Tako što su kupili udele firme – a ne direktno samu zgradu – Bler i njegova supruga su izbegli da plate porez na imetak od oko 350.000 evra.

Andrej Babiš

Još jedan Vučićev prijatelj kome je poklonio 100.000 Fajzerovih vakcina, češki premijer Andrej Babiš predmet je „Pandorinih papira“. Babiš je, inače, milijarder koji je 2017. godine dospeo na mesto premijera, obećavajući biračima da će boriti protiv korupcije.

Novinarska istraga je zaklučila da je Babiš 2009. godine ubrizgao oko 19 miliona evra u ogranak jedne naftne kompanije kako bi kupio vilu sa dva bazena i bioskopom na francuskoj rivijeri, u blizini Kana. Kako su u okviru istraživanja otkrili češki novinari, Babiš nikada zvanično nije prijavio da ima udele u naftnoj kompaniji niti tu vilu.

Postavlja se pitanje kako to da su baš Vučićevi prijatelji i pajtosi akteri svih pomenutih afera, kada se on toliko busa u prsa kako je pošten i skroman? On pošten, a oko njega sve osobe koje nešto „muljaju“…

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti