KON: Vakcine treba da prime svi ugroženi

Obavezno pročitajte

Kon na RTSu

Gostujući na RTS-u epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da će se bioskopi i pozorišta ponovo zatvoriti ako se ne budu poštovale mere, kao i da ćemo maske nositi i sledeće godine.

- Advertisement -

On je objasnio da ako građani ne budu slušali preporuke lekara i ne budu nosili maske u bioskopu i pozorištu, odnosno, generalno se ne budu pridržavali propisanih mera, nadležni će biti primorani da ponovo zatvore centre kulture. On je dodao i da smo trenutno u povoljnoj epidemiološkoj situaciji kada je moguće relaksirati neke od mera.

“Prema dolascima dece u vrtiće treba imati popustljiv odnos”

Na pitanje kako zaštiti predškolce i da li oni treba da nose maske, doktor Kon je rekao da prema dolascima dece u vrtiće treba imati “popustljiv odnos”.

kon,

Korona, Srbija, Beograd, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

– Vrtići sve vreme rade. Kod male dece nije moguće obezbediti da sve vreme nose maske i sviđa mi se što su roditelji sami prestali da dovode decu toliko. Retko deca oboljevaju, češće se zaraze zaposleni. Neprekidno treba imati na umu da se mi nalazimo u specifičnoj epidemiološkoj situaciji i da treba imati popustljiv odnos. Mislim na dolaske – rekao je dr Kon.

“Nema potrebe da se odlaže početak školske godine”

O tome da li je moguće odložiti početak školske godine, dr Kon kaže da za tim nema potrebe jer sve “može da se odlaže u nedogled”.

– Početak škole možemo odlagati u nedogled. Ulazimo u situaciju koja će biti epidemiološki najpovoljnija. Polazak dece u školu je uvek epidemiološki rizik pa i sad – rekao je Kon i naglasio da bi se o odlaganju razmišljalo da ulazimo sa nepovoljnom situacijom u epidemiološki rizičnu period, ali to nije slučaj.

Kon je upitan i kako se sprovode mere testiranja stranaca u Srbiji, a pogotovo koje su mere prevencije preduzete za one koji ulaze u našu zemlju.

Predrag Kon

Predrag Kon, Foto: prinstcreen

– Imamo jasna upozorenja koja se daju na granici, da li se sprovode ili ne, to je drugo. Granična policija deli ta upozorenja. Tu sve piše, telefon gde treba da jave, kada treba da se samoizoluju. Ta mera već postoji, to da li se sprovodi ili ne, je pitanje za nadležne organe. Minimalna kazna je 50.000 do čak 150.000 za bilo kakvo nepoštovanje epidemioloških mera. Jedno testiranje je u Hrvatskoj 120 evra, a postoje i zemlje koje ne testiraju strance. Samoizolacija je najefektivnija, ali je problem što je potpuno nepotrebna u većini slučajeva – priča Kon i dodaje da bi moglo doći do zagušenja naših laboratorija ukoliko budemo testirali sve na granicama, pogotovo sada kada se svi vraćaju u državu zbog početka školske godine.

Kakav je epidemiološki rizik za one koji odlaze u Crnu Goru na moru? Kon kaže da je odlazak tamo svakako veći, ali da ako se ljudi pridržavaju mera i vode računa s kim su kontaktu – rizik se smanjuje. Ako naši turisti odsedaju u sopstvenoj kući i odlaze do Crne Gore u sopstvenim kolima, prema Konovim rečima, to je najpovoljnija situacija u kojoj je rizik veoma mali.

“Vakcine treba da prime svi ugroženi”

Upitan da prokomentariše izjavu epidemiologa u penziji Radmila Petrovića o tome da do sudara gripa i korone neće doći jer virusa gripa verovatno i neće biti ove zime pošto svi nosimo maske, Kon se načelno složio sa svojim starijim kolegom.

– Doktor Petrović zna da je grip veoma nepredvidiv. Ali sa gripom imamo sezonu dok sa kovidom nema sezonu. Istovremeno na južnoj hemisferi je desetkovan grip zbog korišćenja zaštitine opreme. Dakle, maske štite od svih respiratornih infekcija ne samo od korone. Vakcine treba da prime svi ugroženi – rekao je dr Kon.

Voditeljka jutarnjeg programa na RTS-u dodala je i da je dr Petrović rekao da ćemo maske nositi možda još šest ili sedam meseci pa je upitala dr Kona da li je i on saglasan sa tim.

SourceAlo

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vulin u BIA planira da oformi jedinicu za hapšenje: Podseća na vreme Miloševića i JSO

U Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) pod rukovodstvom Aleksandra Vulina, kako nezvanično saznaje NIN, planiraju da formiraju grupu za hapšenje. Kako piše...

Još priča na sličnu temu