19.5 C
Belgrade
subota, 26 septembra, 2020

KON: Vakcine treba da prime svi ugroženi

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Kon na RTSu

Gostujući na RTS-u epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da će se bioskopi i pozorišta ponovo zatvoriti ako se ne budu poštovale mere, kao i da ćemo maske nositi i sledeće godine.

- Advertisement -

On je objasnio da ako građani ne budu slušali preporuke lekara i ne budu nosili maske u bioskopu i pozorištu, odnosno, generalno se ne budu pridržavali propisanih mera, nadležni će biti primorani da ponovo zatvore centre kulture. On je dodao i da smo trenutno u povoljnoj epidemiološkoj situaciji kada je moguće relaksirati neke od mera.

“Prema dolascima dece u vrtiće treba imati popustljiv odnos”

Na pitanje kako zaštiti predškolce i da li oni treba da nose maske, doktor Kon je rekao da prema dolascima dece u vrtiće treba imati “popustljiv odnos”.

kon,

Korona, Srbija, Beograd, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

- Advertisement -

– Vrtići sve vreme rade. Kod male dece nije moguće obezbediti da sve vreme nose maske i sviđa mi se što su roditelji sami prestali da dovode decu toliko. Retko deca oboljevaju, češće se zaraze zaposleni. Neprekidno treba imati na umu da se mi nalazimo u specifičnoj epidemiološkoj situaciji i da treba imati popustljiv odnos. Mislim na dolaske – rekao je dr Kon.

“Nema potrebe da se odlaže početak školske godine”

O tome da li je moguće odložiti početak školske godine, dr Kon kaže da za tim nema potrebe jer sve “može da se odlaže u nedogled”.

– Početak škole možemo odlagati u nedogled. Ulazimo u situaciju koja će biti epidemiološki najpovoljnija. Polazak dece u školu je uvek epidemiološki rizik pa i sad – rekao je Kon i naglasio da bi se o odlaganju razmišljalo da ulazimo sa nepovoljnom situacijom u epidemiološki rizičnu period, ali to nije slučaj.

Kon je upitan i kako se sprovode mere testiranja stranaca u Srbiji, a pogotovo koje su mere prevencije preduzete za one koji ulaze u našu zemlju.

Predrag Kon
- Advertisement -

Predrag Kon, Foto: prinstcreen

– Imamo jasna upozorenja koja se daju na granici, da li se sprovode ili ne, to je drugo. Granična policija deli ta upozorenja. Tu sve piše, telefon gde treba da jave, kada treba da se samoizoluju. Ta mera već postoji, to da li se sprovodi ili ne, je pitanje za nadležne organe. Minimalna kazna je 50.000 do čak 150.000 za bilo kakvo nepoštovanje epidemioloških mera. Jedno testiranje je u Hrvatskoj 120 evra, a postoje i zemlje koje ne testiraju strance. Samoizolacija je najefektivnija, ali je problem što je potpuno nepotrebna u većini slučajeva – priča Kon i dodaje da bi moglo doći do zagušenja naših laboratorija ukoliko budemo testirali sve na granicama, pogotovo sada kada se svi vraćaju u državu zbog početka školske godine.

Kakav je epidemiološki rizik za one koji odlaze u Crnu Goru na moru? Kon kaže da je odlazak tamo svakako veći, ali da ako se ljudi pridržavaju mera i vode računa s kim su kontaktu – rizik se smanjuje. Ako naši turisti odsedaju u sopstvenoj kući i odlaze do Crne Gore u sopstvenim kolima, prema Konovim rečima, to je najpovoljnija situacija u kojoj je rizik veoma mali.

“Vakcine treba da prime svi ugroženi”

Upitan da prokomentariše izjavu epidemiologa u penziji Radmila Petrovića o tome da do sudara gripa i korone neće doći jer virusa gripa verovatno i neće biti ove zime pošto svi nosimo maske, Kon se načelno složio sa svojim starijim kolegom.

– Doktor Petrović zna da je grip veoma nepredvidiv. Ali sa gripom imamo sezonu dok sa kovidom nema sezonu. Istovremeno na južnoj hemisferi je desetkovan grip zbog korišćenja zaštitine opreme. Dakle, maske štite od svih respiratornih infekcija ne samo od korone. Vakcine treba da prime svi ugroženi – rekao je dr Kon.

Voditeljka jutarnjeg programa na RTS-u dodala je i da je dr Petrović rekao da ćemo maske nositi možda još šest ili sedam meseci pa je upitala dr Kona da li je i on saglasan sa tim.

SourceAlo
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

HARADINAJ: „Ubijao sam Srbe kad god sam IMAO PRILIKE“

Haradinaj bandaPotpredsednik udruženja veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Nasim i brat od strica Ramuša Haradinaja, koji je...

ODLUČENO: Crna Gora uvodi POLICIJSKI ČAS!

Crna Gora uvodi policijski čas za pojedine gradove zbog teške situacije sa virusom korona.U Nikšiću, Beranama i...

ČUDO BOŽJE: Vernici se kunu da nikad nisu videli ništa slično

Vernici u manastiru TumaneVažno je s kakvom verom i namerom dođemo u svetinju, a još važnije kakvi iz...

RUSI PREKINULI DRAMU I PANIKU GEJTSA I SZO: Imunitet doživotan na infekciju!

Rusi i Vektor vakcinaAntitela na virus korona nastaju dve nedelje nakon prvog primanja vakcine koju je razvio Državni...

KORONA NACIZAM: Puštaju PSE na ljude da NANJUŠE VIRUS!

Korona, psi i ljudiPsi njuškari poznati su prizor na aerodromima širom sveta, gde ih granični agenti koriste za...