POBUNA PROSVETARA: 5 razloga da se 1. septembra ne krene u školu

Obavezno pročitajte

Škola je bezbedna ili nije?

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije usaglasio se da se od prosvetnih vlasti zahteva odlaganje početka nove školske godine za najmanje dve nedelje, iz, kako su naveli u saopštenju, razloga zdravstvene bezbednosti.

- Advertisement -

Unija Sindikata prosvetnih radnika Srbije navela je pet ključnih razloga zbog kojih smatraju da je skoro nemoguće stvoriti zdravstveno bezbedan ambijent od 1. septembra.

Pročitajte još:

škola,

“Na prvom mestu, lokalne samouprave nemaju novca da nabave maske i dezinfekciona sredstva, pa je potrebno vreme da se samoorganizuju i spreme za prijem stotina hiljada učenika i nastavnika.

Drugo, sistem nije našao način da zaštiti koleginice i kolege iz zdravstveno rizičnih grupa. Zahtevamo da oni rade od kuće i za to tražimo pomoć i podršku stručnog dela Кriznog štaba.

Foto: N1

Treće, škole još uvek nisu dobile redukovane nastavne planove i programe.

Četvrto, nejasne su procedure nakon mogućeg zaražavanja dece i nastavnika.

Peto, nema dovoljno izvršilaca, za predložene modele nastave”, navela je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u saopštenju izdatom posle sednice Glavnog odbora sindikata.

“Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije smatra da je mudrije učiniti dodatne napore da se makar nešto sa gornjeg spiska reši. U suprotnom, čeka nas početak š godine koji će ubrzo biti i kraj jer u haotičnoj situaciji koju diktira, kako korona, tako i Ministarstvo prosvete, bez jasnih uputstava, sa manjkom prostora, velikim brojem učenika u odeljenju i velikim brojem inficiranih u Srbiji, skoro je nemoguće 1. septembra obezbediti zdravstveno bezbedan ambijent”, zaključio je taj sindikat u saopštenju.

Šarčević: Nema odlaganja

Za razliku od Crne Gore, koja je pomerila početak školske godine za oktobar, mi ne razmišljamo o tome, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On dodaje da “mi, za razliku od njih, imamo sve kompletno i kao onlajn varijantu”.

“Imamo šest platformi, imamo snimljene materijale za ceo mesec i to se sukcesivno radi.

Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Za ne daj bože, u slučaju širenja zaraze, mi možemo parcijalno da isključimo regiju po regiju, i tu opciju imamo”, zadovoljan je ministar i spreman za početak školske godine 1. septembra.

Ministarstvo prosvete je, inače, propisalo  osnovne principe po kojima će se odvijati nastava u osnovnim i srednjim školama, kao i u produženom boravku.

Najvažnija izmena  je da školski časovi traju 30 minuta, a čak i oni koji budu pohađali nastavu onlajn, moraće da odgovaraju u školi.

Ceo spisak “noviteta” oko organizacije nastave od 1. septembra možete naći u ovom našem tekstu.

Roditelji zbunjeni, potpisivali da “prihvataju rizik da se dete zarazi”

Ako zaposlenima u prosveti nije do kraja jasno kako će to školska godina početi i bezbedno i na vreme, roditeljima je tek teško da shvate kako će se sve odvijati od 1. septembra.

Beograđanka Iva, majka trećaka, za Nova.rs objašnjava da je potpuno zbunjena i u neverici zbog načina na koji se planira nova školska godina.

“Bilo mi je prvo suludo da epidemilozi iz Kriznog štaba čekaju predlog Ministarstva prosvete kakav će biti model. Trebalo je prvo da znamo šta je epidemiološki u redu pa onda da ministarstvo prosvete predloži u okviru toga model”, rekla nam je na manje od nedelju dana od početka škole.

Sa druge strane, škole su svaka na svoj način pristupile anketiranju roditelja o tome kako žele da im deca pohađaju nastavu, pa se tako desilo da osnovna škola “Starina Novak” uz tu anketu “pojasni” da uz opciju pohađanja nastave u školi roditelj prihvata rizik da se dete tako zarazi koronavirusom.

Foto: printscreen starina.rs

Do sada se, inače, samo pet odsto roditelja odlučilo da deca pohađaju onlajn nastavu, a izjašnjavanje o tome traje do 27. avgusta.

U međuvremenu je makar Krizni štab razrešio kakve maske deca treba da nose u školi – a odgovor je da sve vrste maski dolaze u obzir, uz poruku da je najbolja zaštita od zaraze koronavirusom upravo nošenje maske, držanje distance i redovno pranje ruku.

SourceNova S

2 COMMENTS

  1. Ovo je katastrofa. Opstu pometnju su napravili. Jadni nastavnici, da im nisu obezbedili maske i sredstva za dezinfekciju, to je sramota. A kako ce tek deca da prodju, nije mi jasno. Umesto da su obezbedili da svaka skola ima fotokataliticke preciscivace vazduha, oni ni maske nisu obezbedili. Trebaju svi da sede u ucionicama sa maskama u ustajalom vazduhu? pODRZAVA PROSVETARE.

  2. Zasto su nastavnici jadni sto im nisu obezbedjene maske? Ko je drugim zaposlenim u ostalim sektorima kupovao maske? Zasto bi se nastavnici razlikovali?
    Ako su maske obavezne, treba ih svima obezbediti.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: