KON PORUČIO: Aman ljudi, zar vi mislite da ovde sede neki idioti?

Obavezno pročitajte

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio za TV Prvu da roditelji koji ne žele da vakcinišu decu zapravo biraju virus.
Član Kriznog štaba je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva, rekao da ako ne odvajate one nezaštićene od onih zaštićenih imaćete tok virusa, i tada će virus dugo trajati. A onda se, kako dodaje, stvara kolekitvni imunitet, koji takođe neki podržavaju.

„Ja jednostavno saopštavam istinu. Onda to znači da roditelj sam svom detetu bira virus i otuda ta poruka za vakcinu jer ona štiti od obolevanja“, istakao je dr Kon.

Prema njegovim rečima, deca osnovnoškolskog uzrasta imaju blažu kliničku sliku, ali nije tako sa decom koja idu u srednje škole. Potom dolazi do zaražavanja i onog dela stanovništva koje je vakcinisano i koje je posebno osetljivo i to su stariji građani i otuda ta priča o trećoj dozi.

Upitan da li je logično da se traži od roditelja da vakcinišu decu kada imamo situaciju da se ni dovoljan broj odraslih nije vakcinisao, dr Kon kaže: „Normanlo da je nelogično. Ja samo pitam jednu stvar, da li će deca uzrasta od 12 do 18 godina, kada budu imali svoju decu, da li će ih vakcinisati? Da li treba da pitamo decu da li hoće da se vakcinišu“, pitao je dr Kon.

Ističe da deca nemaju dovoljno znanja o tome. „Isto tako, trvrdim, da nemaju ni roditelji koji su zaluđeni sa tim“, dodao je on i napomenuo da samo 12 antivakcinalista pokriva 73 odsto interneta, oni su uticajni u i to je problem.

„Dakle, pod uticajem pojedinaca, zloupotrebom straha i brige roditelja, stvaraju zabunu kod roditelja. Vrlo je jasno da roditelj izabrao da dete izloži virusu kada je odlučio da ga ne vakciniše“, ponovoio je on.

Dr Kon kaže da u Srbiji sada imamo dominantan delta soj, dok lambda soj nije još uvek na vidiku, ali ističe i da treba biti na oprezu. Ipak, navodi i da nema utisak da će se na sledećoj sednici Kriznog štaba nešto dramatično promeniti.

„Da budem potpuno jasan, odlazak na bilo koji masovni događaj je rizik“, smatra Kon, a upitan da li treba odmah pooštriti mere, odgovara da nije siguran da će se to dogoditi. Što se tiče već zakazanih festivala oni će se, prema njegovim rečima, održati, ali uz pooštrene mere ulaska na te događaje.

„Problem su kontakti gde dolazi do prenošenja, a to je sve ono što oduševljava mlade u ovo doba godine – noćni izlasci. Ukidanje toga je krajnje nepopularno i sumnjam da će biti doneto“, kaže Kon.

Odgovarajući na pitanje da li roditelji odbijaju da vakcinišu decu jer kažu da nema dovoljno studija o tim vakcinama datim deci, član Kriznog štaba je je rekao da je to čista laž.

„Aman ljudi, da li neko veruje da ovde sede neki idioti koji će staviti zdravlje dece iznad drugih stvari“, podvukao je dr Kon i ponovio, još jednom, da su sve relevantne institucije u Srbiji odobrile upotrebu vakcine za decu.

Ukoliko se ta deca ne vakcinišu, ostaće im takvo istorijsko sećanje, a to nikako za dalje neće biti dobro, zaključio je on.

1 COMMENT

  1. Ne da mislim, ja znam da ste idioti, to mi nije problem ni da dokažem, jer ste stekli reference po poitanju stručnosti zadnjih 12 godina. One glase:
    „Ne veruj mu ni da golom guzicom sedne na žar.“

Ostavite komentar

Najnovije objave

KASNO ZORAN DRAGIŠIĆ U UKRAJINU STIŽE

Profesor Fakulteta bezbednosti i višestruko dokazani oportunista Zoran Dragišić je i u aktuelnom, za našu državu izuzetno teškom političkom...

Još priča na sličnu temu

%d bloggers like this: