KIJEV: Moskva nam može ponuditi „korejski scenario“

Obavezno pročitajte

Rusko rukovodstvo, navodno, može ponuditi Ukrajini „korejski scenario“ za okončanje sukoba, koji podrazumeva podelu zemlje i pravno registrovanje Kijeva kontrole nad istočnoukrajinskim teritorijama, saopštio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov.

„Sada nam nude korejsku opciju, takozvana uslovna 38. paralela. Ovde su ovakvi, a tamo onakvi Ukrajinci… Znam sigurno da je jedna od opcija koju mogu da nam ponude 38. paralela”, rekao je Danilov ukrajinskoj televiziji.
Po njegovim rečima, na sastancima sa evropskim političarima, predstavnici Moskve, navodno, šalju „poruke da su spremni na ustupke, kako bi ustanovili status kvo koji danas postoji”.

- Advertisement -

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu je istakao da su mu se južnokorejski zvaničnici žalili zbog odluke svojih prethodnika, koji su pristali na podelu države demilitarizovanom zonom.
„Oni smatraju da je tada napravili veliku grešku kada su krenuli na ustupke. Danas imaju probleme“, rekao je zvaničnik.

„38. Paralela“ – nezvanični naziv granice koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju. Ona je formirana nakon potpisivanja sporazuma između SAD i SSSR-a o zajedničkom upravljanju zemljom, naziv je dobila jer prolazi duž 38. paralele severne geografske širine.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Izrael proširio operacije u Gazi, rastu tenzije u regionu

Izraelska vojska proširila je svoje operacije u Pojasu Gaze, gde se broj poginulih palestinskih civila povećava, rastu tenzije u...

Još priča na sličnu temu