Kisindžer predložio rešenje za konflikt u Ukrajini

Obavezno pročitajte

Neutralni status Ukrajine bi mogao da bude rešenje za konflikt u regionu, smatra bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer.

Poznati diplomata i ekspert u oblasti međunarodnih odnosa je u svojoj novoj knjizi

- Advertisement -

„Liderstvo: šest lekcija svetske strategije“ napisao, da će Rusija uvek igrati vodeću ulogu u svetu, a istorija i veličina teritorije opravdava njenu brigu o bezbednosti. Odlomke iz knjige je objavio američki časopis „Forin afers“.

„Rusija, zbog svoje velike teritorije i odsustva geografske zaštite, pati od stalnog osećaja nesigurnosti koji je duboko ukorenjen u njenoj istoriji. Katarina Velika je zabeležila taj idiosinkratski (neobičan) strah i rekla: „Ja nemam drugi način kako da zaštitim svoje granice, nego da ih proširim“, piše Kisindžer.

On ukazuje na to da u slučaju da Ukrajina postane članica NATO-a, onda će granice Alijanse biti na 500 kilometara od Moskve, što će eliminisati stratešku dubinu na koju je Rusija uvek računala.

Diplomata je pretpostavio da bi rešenje trenutnog konflikta mogla da bude „neutralna Ukrajina“, ali nije objasnio kako će se garantovati bezbednost te zemlje kao neutralne tampon države.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Formular za prijavu za 10.000 dinara: Šta sve srednjoškolci

Sve srednje škole u Srbiji, kako je rečeno za N1 u Ministarstvu finansija, trebalo bi da danas dobiju formulare...

Još priča na sličnu temu